latinica  ћирилица
04/08/2015 |  16:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп у политици због бизниса?

Доналд Трамп, један од такмаца за републиканског кандидата на изборима за предсједника САД представља по сопственим ријечима "оличење америчког успјеха", па се неки питају због чега он уопште ризикује да угрози пословну империју вриједну милијарду долара како би учествовао у трци за Бијелу кућу.

Стручњаци вјерују да се његова не много изгледна кампања у којој је већ вријеђао ривале, назвао Мексиканце силоватељима и имао низ других гафова у ствари опет врти око бизниса.

Он заправо не жели Бијелу кућу, већ полугу утицаја која би му могла донијети још веће богатство, наводи АФП, позивајући се на изјаве стручњака.

Доналд Трамп тајкун и звијезда ријалитија посједује импресивну империју некретнина, хотела и голф игралиста, а Лари Чагурис, професор маркетинга на Универзитету Пејс у Њујорку каже да он предсједничком кампањом жели да "углача Трамп бренд," при чему "зна да неће бити предсједник".

Међутим, уколико стекне довољно утицаја и снаге да буде тај који ће дати "благослов" успјешном кандидату за Бијелу кућу, Трамп могао постићи "посао над пословима", указује Чагурис.

И часопис "Економист" је недавно у тексту посвећеном Доналду Трампу сугерисао да тајкун жели политички утицај који би био вриједан богатства у бирократским лавиринтима посла са некретнинама.

"Он ће остати у трци (за републиканског кандидата) до самог краја, све док не буде јасно да има само пар такмаца који могу да побиједе и да његова подршка може да превагне на овај или начин," објаснио је Чагурис АФП-у.

Шта би Трамп мога пожељети заузврат остаје да се нагађа.

Економист спекулише да би тајкун могао тражити огромне пореске олакшице, да изгради казино, или да спријечи неког другог да то учини, док Чагурис нагађа да је можда у игри Куба и куповина новог хотелског комплекса у тој земљи.

"Можда Трамп жели да бренд Трамп доминира пејзажом Кубе, а то би било лакше уколико би предсједник САД подржавао бренд Трамп", указао је он.

Рик Вилсон, медијски стратег за републиканске кандидате каже да код Трампа ништа не указује на озбиљан њух за политику.

Он није типичан члан Републиканске странке, а није чак ни конзервативац, указао је Вилсон подсећајући на Трампово "либерално" залагање за контролу оружја и абортус као и на донације Клинтоновима.

Трамп се раније и изјашњавао као демократа или независни канидат.

За републиканског стратега, лош исход његове кампање би био да Трамп издржи до републиканске конвенције, а "катаклизмичан" да се такмичи као трећи кандидат, подијели републиканске гласове и тако омогући изборну побједу демократског кандидата Хилари Клинтон.

И Вилсон међутим сматра да Трамп заправо само хоће да ојача свој бренд који је уздрман нападима и раскидом уговора са робном кућом Мејсис због изјава о Мексиканцима као и спекулацијама о његовој стварној вриједности.

Трамп је рекао Федералној изборној комисији да има више од 10 милијарди долара, часопис Форбс инсистира да његово богатство не прелази четири милијарде, а Блумберг тврди да је вриједност "само" 2,9 милијарде долара.

Организација Трамп је конгломерат некретнина, хотела, терена за голф, индустрије забаве и књига о томе како да се заради новац које су постале бестселери.

Трамп је почео каријеру дијелећи канцеларију са својим оцем у ни најмање гламурозном крају Бруклина, који је данас познат по имигрантима из бившег Совјетског Савеза.

Одрастао је у оближњем Квинсу, а мајка му је била имигрант из Шкотске.

Родитељи Трамповог оца су стигли из Њемачке и претворили породично име Друмпф у Трамп.

Данас тешко да постоји дИо Менхетна који Трамп није освојио градећи своје луксузне стамбене и пословне зграде. У свом финансијском извјештају тврди да може да заради 450,000 долара као говорник, а има чак и виноград у Вирџинији.

У сједишту његове компаније у Њујорку, представници компаније негирају да је политичка кампања ослабила бизнис.

"Бренд Трамп је веома снажан. Господин Трамп и његова продица су изградили велику компанију", каже портпарол фирме.