latinica  ћирилица
04/08/2015 |  18:03 | Аутор: СРНА

Брчко: Позив свим грађанима да одају почаст страдалим Србима у "Олуји"

Српски представници у извршној и законодавној власти Брчко дистрикта позвали су држављане Републике Српске у овој локалној заједници и све грађане Брчког да сутра достојанствено обиљеже Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у акцији хрватске војске "Олуја", иако 5. август није званично проглашен за дан жалости у дистрикту.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

"Обиљежавање 20 година од страдања Срба из Српске Крајине није политички догађај већ је цивилизацијско питање, због чега очекујемо да се обиљежавању Дана сјећања придруже и медијске куће на простору дистрикта емитовањем пригодног програма", наводи се у саопштењу српских представника у извршној и законодавној власти у Брчком.

Тим поводом, у свим храмовима Српске православне цркве у Брчком биће служени парастоси, а Дан сјећања обиљежиће и црквена звона тачно у подне.

Обиљежавање Дана сјећања од ове године постаће традиционално и на простору дистрикта Брчко, као и у другим градовима Републике Српске и Србије, додаје се у саопштењу.

Српски представници у власти Брчко дистрикта подсјећају да је у војној акцији "Олуја", у којој је почињено највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата, страдало је више од 2.000 Срба, док их је 250.000 протјерано са својих огњишта.