latinica  ћирилица
04/08/2015 |  18:39 | Аутор: ТАНЈУГ

"Синвен" одустао од куповине Телекома Словеније

Британски инвестициони фонд Синвен и званично је одустао од куповине Телекома Словеније, једне од 15 фирми које је претходна словеначка влада Аленке Братушек ставила на списак за продају.

Вијест да је Синвен у понедјељак у писму Љубљани навео да и коначно одустаје од куповине словеначког националног телеоператера у уторак је потврдио Словенски државни холдинг, који управља портфолиом државне имовине и води приватизацију, пренИо је регионални портал Сеебиз.

Иако се очекивало да ће за куповину 75 одсто удЈела у Телекому Словеније бити више понуда, необвезујуће понуде су крајем прошле године дали само Дојче телеком и фонд Синвен, а обвезујућу само Синвен.

Словеначки медији наводе да је одлуци Синвена да се и коначно повуче из поступка преузимања Телекома Словеније кумовала неповољна инвестициона клима у Словенији, политички интереси који се противе приватизацији, али и нови прорачуни по којима се Синвену куповина мањег оператера не би исплатила јер добит у телекомуникацијској индустрији пада.

Медији такође наводе да није јасно како ће се ствари с Телекомом Словеније убудуће развијати, хоће ли држава и даље настојати да се фирма приватизује, како је бивша премијерка обећала Европској комисији, или ће национални телеоператер бити прекатегорисан у предузеће од посебног националног интереса, како је предлагао ранији министар одбране Јанко Вебер.