latinica  ћирилица
04/08/2015 |  19:10 | Аутор: Агенције

Застара руши оптужбу против Асанжа

Шведским тужиоцима пријети да истекне рок за подизање оптужнице за сексуални напад против оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, а Амбасада Еквадора још није одобрила њихов захтјев да се он испита.
Џулијан Асанж   (Фото: expressandstar.com) -
Џулијан Асанж (Фото: expressandstar.com)

Шведски тужиоци тражили су у јуну дозволу да испитају Асанжа у Лондону, гдје од 2012. године борави у амбасади Еквадора како би избјегао изручење Шведској због оптужби за сексуални напад и силовање, које он негира.

Међутим, приступ им је одлаган из, како је наведено, процедуралних разлога, због чега тужилаштво сумња да Еквадор покушава да их изигра и чека средину августа када истиче рок за подизање оптужнице за сексуални напад.

“Веома сам критичан када је ријеч о позицији Еквадора. Не можемо баш рећи да су учинили све што су могли како би Шведска могла да испита Асанжа“, рекао је адвокат Клајс Боргстром, који заступна једну од двије жене које оптужују оснивача Викиликса за сексуални напад 2010. године.

Првобитно су тужиоци тражили да се Асанж врати у Шведску, гдје би га испитали, али је он то одбио страхујући да ће га Шведска даље изручити Сједињеним Америчким Државама, гдје би му се судило због објављивања 750.000 поверљивих војних и дипломатских докумената 2010. године.

Они су, потом, у марту пристали на његову понуду да га испитају у просторијама амбасаде Еквадора у Лондону, али захтјев који су поднијели да би могли да га посјете Еквадор још није одобрио.

Адвокат Боргстром сматра да уколико се шведским правосудним органима не дозволи да испитају Асанжа прије истека рока за подизање оптужнице 13. и 18. августа, цио случај ће бити одбачен и истрага ће бити затворена.

Међутим, уколико се то и деси, наставиће се истрага због оптужби за силовање, јер рок за подизање оптужнице у том случају истиче тек након 10 година, односно 2020. године.

Асанжов адвокат Пер Самуелсон, са друге стране, у изјави за АФП је истакао да је Шведска касно поднијела захтев Еквадору и да ће га та земља сигурно одобрити након што прође све потребне процедуре.

“Погрешно је тврдити да Еквдадор покушава да одложи процес. Чак је и предсједник рекао да жели саслушање“, рекао је Самуелсон додајући да и сам Асанж жели да га што прије испитају.