latinica  ћирилица
04/08/2015 |  20:09 | Аутор: СРНА

Швендиман: Убрзати оснивање Специјалног суда за злочине ОВК

Главни тужилац Специјалног истражног тима за злочине на Косову Дејвид Швендиман позвао је на што хитније оснивање специјалних вијећа и тужилаштва након што је Скупштина самопроглашеног Косова усвојила уставне амандмане и закон за формирање Специјалног суда за злочине које су починили припадници такозване ОВК.
Дејвид Швендиман - Фото: Novosti.rs
Дејвид ШвендиманФото: Novosti.rs

"Косовска Скупштина је усвојила уставне амандмане и законе који омогућавају оснивање специјалних вијећа и специјалног тужилаштва. Охрабрен сам исходом тог гласања које доводи Косово корак ближе решавању, једном заувијек, веома озбиљних навода из извјештаја Савјета Европе из јанаура 2011", саопштио је Швендиман.

Он је нагласио да процес успостављања специјалних вијећа и канцеларије специјалног тужиоца још није окончан и да је потребно предузети даље кораке.

"Охрабрујемо све актере да уложе напоре како би овај правосудни механизам могао да буде функционалан што прије", истакао је Швендиман.

Он је закључио да су закон и специјална вијећа, као и канцеларија специјалног тужиоца потребни да би се прешло на сљедећи ниво.