latinica  ћирилица
04/08/2015 |  20:16 | Аутор: СРНА

Њемачка: Отпуштен државни тужиоц Харалд Ранге

Њемачка Влада отпустила је државног тужиоца Харалда Рангеа, након што је оптужио Министарство правосуђа да се мијеша у истрагу о издаји против портала "Нецполитик.орг".

Министар правосуђа Хеико Мас изјавио је да више нема повјерења у Рангеа.

"Из тог разлога сам донио одлуку, уз сагласност канцелара Ангеле Меркел, да се од предсједника затражи да га отпусти", рекао је Мас на конференцији за новинаре у Берлину. Он је најавио да ће државног тужиоца из Минхена Петера Франка именовати за насљедника на Рангеовој функцији.

Ранге је прошле седмице суспендовао истрагу док је чекао мишљење независног стручњака о томе да ли је портал, објављивањем планова за повећање прихода обавјештајне агенције за праћење активности на интернету открио државне тајне.

Нешто раније је Ранге новинарима рекао да му је Министарство правосуђа наредило да повуче захтјев за независну процјену, након што је прелиминарно утврђено да је документ објављен 15. априла садржао државну тајну.

Он није говорио о детаљима зашто је Влада тражила суспензију истраге. Мас је прошле седмице рекао да је веома важно бранити независност медија, изражавајући сумњу да је објава докумената угрозила Њемачку.

Истрага је покренута након пријаве њемачке обавјештајне агенције "Канцеларија за заштиту Устава" /БФВ/ због чланака објављених на интернет страници 25. фебруара и 15. априла. Агенција наводи да су текстови засновани на документима са ознакама повјерљиво.

Њемачка државна телевизијска станица АРД наводи да је портал објавио чланак о томе како је БФВ затражила додатна средства ради јачања праћења активнисти на интернету и о плановима за успостављање специјалне јединице за надзор друштвених медија.

Портал "Нецполитик.орг" специјализован је за теме у вези са политиком на интернету, заштитом података, слободом информација и питањима дигиталних издања.