latinica  ћирилица
04/08/2015 |  21:22 | Аутор: СРНА

Страдање Срба у "Олуји"-трагедија библијских размјера

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да страдање Срба у хрватској војној и полицијској акцији "Олуја" на данашњи дан прије 20 година представља трагедију библијских размјера коју су некада доживјели Јевреји и Јермени.
Обиљежавање дана сјећања на страдање и прогон Срба ( -
Обиљежавање дана сјећања на страдање и прогон Срба (

Српски патријарх је, након парастоса који је служио вечерас у Сремској Рачи за страдале Србе у хрватској акцији "Олуја", поручио онима који данас прослављају побједу над невиним народом да зло и злоба никоме добра није донијела.

Патријарх Иринеј је пред више од 10.000 окупљених грађана рекао да се данас присјећају и моле за невино страдале Србе, да многи причају о њиховом броју, али да тај број само Господ зна.

- Данас се, такође, сећамо многобројног нашег српског народа који је на данашњи дан прије 20 година протеран из својих мјеста, из својих домова у којима су вековима живели, а све су то под претњом смрти морали напустити и потражити спас у мајци Србији, истакао је патријарх Иринеј.

Српски патријарх је навео да је велики број протјераних оставио спаљене домове, разрушене цркве и разграбљену имовину.

- Страдање и прогон Срба на данашњи дан је један велики злочин који су чинила наша браћа по вери, браћа са којом нас везује историја и култура, рекао је патријарх Иринеј.

Он је подсјетио да је једина кривица тог невиног народа - дјеце, жена и стараца, била то што су били Срби православне вјере.

- Та киривица им је приписана не само овим гоњењем већ и 1941. године када је, због свог имена и вере православне, пострадало најмање милион Срба, ако не и више. Оно што је најтрагичније јесте што то страдање није дошло од страног народа, непознатог, од неке вере несличне, већ од наше браће са којима смо живели у вери више од десет векова, навео је патријарх Иринеј.

Патријарх је истакао да за велику трагедију Срба велику одговорност сносе они који представљају римокатоличку цркву.

Патријарх истиче да се данас сјећамо страдалог српског народа, чија страдања ни данас нису престала, да многи таворе својим животом у оскудици, сиромаштву лишени људског достојанства, да би се многи вратили на своја вјековна огњишта, али да их тамо чека мржња и непожељност.

- Нисмо ми геноцидан народ, никада у историји, ни данас! Народ смо који је много пострадао о којем је створена слика да мрзи, гони, прогони и убија, а та је слика далеко од нас и надамо се да ће бити промењена, рекао је патријарх српски.

Патријарх је поручио да нас Господ није послао да мрзимо, него да волимо и помажемо једни друге, пријатеље и непријатеље своје, што и сам Исус Христос заповиједа.

- Нека би дао Господ да се на овим просторима поврати мир и слога међу овим народима, поручио је патријарх српски Иринеј.