latinica  ћирилица
04/08/2015 |  21:34 | Аутор: СРНА

Источна Илиџа: Окончана манифестација "4. август - Да се не заборави"

Културно-спортска манифестација "4. август - Да се не заборави" у Источној Илиџи окончана је вечерас свечаном академијом испред храма у Војковићима, финалном утакмицом меморијалног турнира у фудбалу и "Кросом одбране".

На свечаној академији поводом 23 године од одбране Војковића, Грлице и Крупца у посљедњем рату, ученици Основне школе "Алекса Шантић" Ана Сикимић и Јово Јањетовић прочитали су своје радове о теми одбрамбено-отаџбинског рата који су оцијењени најбољим.

Додијељене су захвалнице за 20 бораца који су били малољетни у отаџбинском рату, а наступили су Роксанда Мичић, Горан Врачар, гуслар Вито Андрић и Милица Самарџија, те је приказан филм "4. август" са сликама 217 бораца Друге Сарајевске бригаде који су погинули у околини Сарајева.

Поводом 4. августа одржана је и сједница Општинске борачке организације "Илиџански борац" којој је присуствовао и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

"На овом крају су готово непрекидно биле офанзиве Првог корпуса тзв. Армије БиХ, а омјер снага је био један према четири. То само показује колику су снагу имале јединице Војске Републике Српске, дословно, не само Илиџанске бригаде него и цијелог Сарајевско-романијског корпуса, што је током читавог рата доказивано", рекао је Савчић новинарима.

Начелник Општине Источна Илиџа Предраг Ковач рекао је да је 4. август веома значајан датум из Одбрамбено-отаџбинског рата када су захваљујући јунаштву и несебичној жељи да сачувају огњишта, српски војници успјели да засутаве изузетно јаку непријатељску офанзиву.

"Срби захваљујући томе сада имају могућност да живе у слободној Источној Илиџи која је дала велики допринос борби српског народа за слободу, а Илиџанци су, осим Друге Сарајевске бригаде, учествовали у још пет бригада из састава Војске Републике Српске", рекао је Ковач новинарима.

У офанзиви тзв. Армије БиХ из Храснице и са Игмана, 4. августа 1992. године погинуло је седам бораца Војске Републике Српске.

Светом литургијом у храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима и парастосом за погинуле борце са подручја општине Источна Илиџа данас су обиљежене 23 године од одбране Војковића, Грлице и Крупца у посљедњем рату.

Вијенце и цвијеће на Спомен-капелу положили су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић и делегације представника Срба у институцијама БиХ, Оружаних снага БиХ, Народне скупштине Републике Српске, града Источно Сарајево, општине Источна Илиџа и локалних борачких организација са овог подручја.