latinica  ћирилица
08/08/2015 |  08:15 | Аутор: РТРС

Освештање храма у Пребиловцима (ФОТО)

Његова светост патријарх српски Иринеј, са 20 владика и 200 свештеника, дочекао је јутрос испред Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима литију која је донијела остатке моштију Светих пребиловачких новомученика из Дома културе у овом мјесту, гдје су биле смјештене посљедњих десет година.

Патријарх Иринеј симболично је узео мали кивот са моштима Светих пребиловачких новомученика који је у литији ношен три пута око храма, чиме је почело освештање храма, у којем је истовремено обављена сахрана моштију пребиловачких мученика.

Услиједила је Света архијерејска литургија коју служи партијарх српски Иринеј уз саслужење бројних владика и свештенства.

Освештању Храма присуствује око 20 владика Српске православне цркве, предсједник Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и други званичници Српске и Србије.

Предсједник Додик изјавио је да ће освештање у Пребиловцима, на симболичан начин означити васкрсење тог мјеста.

Храм је саграђен на мјесту Спомен-костурнице. Остаци костију биће положени у крипти Храма Васкрсења Христовог, изграђеног по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму, која је симбол Васкрсења и симбол живота.

Света архијерејска литургија почела је у осам часова, а пренос можете пратити на нашем програму.