latinica  ћирилица
22/08/2015 |  11:46 | Аутор: СРНА

Приједор: Отворена изложба карикатура Тоше Борковића

У приједорској Галерији `96 вечерас је отворена изложба карикатура Тоше Борковића, дугогодишњег новинара београдских "Вечерњих новости".
Приједор - изложба карикатура Тоше Борковића - Фото: СРНА
Приједор - изложба карикатура Тоше БорковићаФото: СРНА

Изложбу је отворио директор "Вечерњих новости" Ратко Дмитровић, који је истакао да је овај лист, заједно са "Политиком", једини дневни лист који његује карикатру као начин коментара, израза и умјетности.

"Карикатура је због велике навале електронских медија и релативизације визуелног у многим листовима сведена на лош виц или је нема", објаснио је Дмитровић.

Он је додао да је срећан што је на челу куће "Новости" у вријеме када ради и даје печат свом времену један од пет највећих свјетских карикатуриста.

"Тошо Борковић је карикатуриста који је добио све највеће светске награде и ми као народ нисмо свесни ко је он. Веома сам задовољан што ми као кућа имамо једно такво светско перо", рекао је Дмитровић.

Аутор изложених карикатура Тоша Борковић истакао је да се приједорској публици представља са 120 карикатура.

"Сатира тражи макар зрно морала, а у друштву које га нема, она је бесмислена. Онда је боље оградити се на људско расположење и на томе да се сачува осмех на људском лицу и то је смисао ове изложбе", рекао је Борковић.

Његова прва карикатура је била на насловној страни, а Борковић додаје да је иако многима изгледа лако, велика обавеза радити сваки дан карикатуре.

"Праве карикатуре ипак долазе ретко, три до четири годишње, а иако сви мисле да карикатуре носе неку опасност дошли смо до тога да карикатура више никоме не треба јер људи више не знају да се смеју. У хумористичким емисијама се машине смеју, а не људи", истакао је Борковић.

Директор Галерије Тихомир Илијашевић, као домаћин изложбе, истакао је да је ово
пета изложба у низу из циклуса "Пет најзначајнијих живих српских карикатуриста".

"Ријеч је о аутору који ове године обиљежава 30 година свог рада и поносни смо на то што је један такав умјетник међу нама, а посебно што је његовим доласком испуни низ од пет највећих карикатурста који су излагали у нашем граду", додао је Илијашевић.

Прије Борковића, у Галерији `96 своје карикатуре и илустрације излагали су Ранко Гузина, Југослав Влаховић, Душан Петричић и Миленко Михајловић.

Изложба Тоше Борковића ће у Приједору бити отворена до 21. септембра.