latinica  ћирилица
23/08/2015 |  09:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Сеул и Пјонгјанг настављају преговоре

Јужна и Сјеверна Кореја договориле су се да преговоре наставе данас, пошто на маратонским разговорима нису успјеле да ријеше кризу.

Послије десет сати неуспјешних преговора,  власти Пјонгјанга и Сеула договориле су да у данас послије подне наставе разговоре у настојању да стишају растуће тензије због којих су двије Кореје доспјеле до ивице војног сукоба.

Састанак се води без присуства јавности у пограничном селу Панмунџом, гдје је договорено примирје о прекиду сукоба у Корејском рату 1953. године.

Сјевернокорејска војска је јуче саопштила да су њене снаге "у стању приправности" и да су спремне да одговоре ако Сеул не испуни захтјев о прекиду емитовања пропаганде на граници између двије земље.

Јужнокорејски генералштаб позвао је сјевернокорејску војску да се уздржи од било какве непромишљене акције и упозорио да ће одговорити на провокације.

Тензије су додатно повећане почетком војних вјежби Јужне Кореје и САД које се сваке године одржавају у августу. Пјонгјанг те вјежбе сматра провокацијом.

Корејски рат, вођен од 1950. до 1953, завршен је примирјем, а не мировним споразумом, што је оставило корејско полуострво технички и даље у ратном стању.