latinica  ћирилица
23/08/2015 |  10:12 | Аутор: СРНА

Вуксановић: ЕУ показала да ћирилица за њу није европска вриједност

Академик Миро Вуксановић рекао је да би став Брисела да није надлежан за питање ћирилице у Хрватској могао да значи да то писмо за њих није европска вриједност и да такав статус има све српско што је на том писму настајало у посљедњих десет вијекова - од Мирослављевог јеванђеља и Душановог законика до дјела Пупина, Миланковића, Андрића и Црњанског.
 - Фото: The Telegraph
Фото: The Telegraph

 Вуксановић каже да да Хрвати своју политику у вези са ћирилицом воде "илаво", што значи прилично лукаво, подмукло.

- Примире се док не добију шта хоће, а потом кажу ко су и какви су. Илаво склањају ћирилицу и присвајају Теслу. Док су прослављали улазак у ЕУ први портрет на великом билборду приказивао је међу знаменитим Хрватима управо Николу Теслу - потомка двије српске породице које су имале четрдесет православних свештеника и два епископа - рекао је Вуксановић.

Он је додао да су на сличан начин, како данас својатају Теслу чију су родну кућу у Смиљанима рушили, Хрвати преузели и почасти на крају оба велика рата у прошлом вијеку и дочекали да саопште против кога су заправо били.

Говорећи о проблему српског језика и "политичким чудима" која се са тим језиком дешавају, Вуксановић, који је и и књижевник, нагласио је да је право чудо што тај језик има четири или пет различитих имена.

- Друго чудо је да се давно створени језик назива по тек створеним државама. Према тако наопаком и наметнутом моделу, народи у БиХ говоре "босанским језиком". И Срби - разумије се. Бошњачки није што и босански. То име је оживјело у Србији, у школама и другдје. Подвала је успјела. Нико није запазио протест САНУ због тога - рекао је Вуксановић.

Када је ријеч о Црној Гори и положају српског језика, Вуксановић је нагласио да тамо узалудно доказују да Његош није знао ко је, да није на српском мислио и писао.

- Не важи се њина, но Његошева. Он је константа - поручио је српски академик.

Када је ријеч о покушају самопроглашеног Косова да уђе у УНЕСКО, Вуксановић је констатовао да је Косово одавно примљено у српску историју и да му је тамо најбоље и најсигурније.

- Косметски и немањићки манастири су у српском крсту. Ту ће да вјекују. Пећаршији друге скраћенице нису потребне. Док смо тамо све је на свом мјесту. Послије масовних сеоба остају камен и трн, сјећање и стрепња од туђих руку. Много их је. Стижу одсвукуд. Ближње под управом моћних - најопасније су - каже Вуксановић.

Он упозорава да су Србе "сколили" они који немају своје, па морају да отимају туђе, али да ће оно што Срби губе и даље да буде српско.

- Делује необично, али је тако. Кривци ће да кажу истину. Било кад и било како, али хоће - закључио је академик Вуксановић.