latinica  ћирилица
23/08/2015 |  12:17 | Аутор: Агенције

Српски филм "Док су они летјели на Мјесец" освојио Холивуд

Кратки играни филм Борише Симовића у продукцији куће СINE PLANET, "Док су они летјели на Мјесец", освојио је награду за најбољи интернационални филм на угледном филмском фестивалу краткометражног филма HollyShorts у Холивуду.
Бориша Симовић са наградом за најбољи интернационални филм - Фото: blic.rs
Бориша Симовић са наградом за најбољи интернационални филмФото: blic.rs

Ово је дебитанстко остварење двојице пријатеља, редитеља Борише Симовића и продуцента Игора Врањковића.

- Бориша је веома перспективан редитељ, што нисам препознао само ја, већ и људи у Холивуду. Неколико дана пошто смо селектовани за овај фестивал добио сам мејл од заступника Лика Бесона из Америке који је чуо све најбоље о нашем филму и питао ме је да ли Бориша има агента у Америци - рекао је Врањковић.

Дио средстава за њихов филм обезбиједио им је Филмски центар Србије, који је платио и путне трошкове до Холивуда.

- То је најважнији и најпопуларнији фестивал Сјеверне Америке и међу топ пет на свијету - истиче Врањковић.

Угледни сајт IndieWire назвао је HollyShorts "Каном за кратки метар".

Једанаесто издање фестивала одржано је од 13. до 22. августа у чувеном Кинеском театру на Холивудском булевару. За награде је ове године конкурисало рекордних 2.200 филмова из цијелог свијета, од чега је у најужи избор ушло 400.

Фестивал је конципиран тако да филмове и ауторе директно представи холивудској индустрији.

Чланови екипе филма "Док су они летјели на Мјесец" учествовали су у бројним панел дикусијама. Награда подразумијева и дистрибуцију филма на другим фестивалима широм САД.

Радња филма смјештена је у Београд, 20. јула 1969. године, када је Аполо 11 слетио на Мјесец. Град је пуст, сви су у кућама хипнотично прате пренос, осим једног човјека (Тихомир Станић) и једне жене (Јелена Ђокић) који су незаитересовани за овај планетарни догађај. Филм је заснован на истоименој причи Светозара Влајковића објављеној у збирци "Добар провод" 1984. године.

"Док су они летјели на Мјесец" је имао свјетску премијеру у фебруару на интернационалном фестивалу Плоешти у Румунији, гдје је освојио двије награде: за режију и најбољи филм по оцјени публике. У међувремену је приказан на великим свјетским фестивалима (Токио, Шангај, Јереван, Вашингтон).

На јесен ће учествовати на Shorts Mexico, најзначајнијем фестивалу за кратки филм у Латинској Америци, а потом на још десетак фестивала широм свијета.