latinica  ћирилица
23/08/2015 |  12:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Курц: Пет приједлога за рјешење азилантске кризе

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц захтијева бољу заштиту спољне границе ЕУ, као и више надзора западно-балканске транзитне руте.
Себастијан Курц - Фото: Wikipedia
Себастијан КурцФото: Wikipedia

Аустријски дипломаста је, у интервјуу за бечки дневник Естерајх, изнио пет приједлога за савладавања азилантске кризе и борбу против кријумчара људи.

Курц се залаже за међуанродно дјеловање против Исламске државе, при чему сматра да би Аустрија требало да учествује у снабдијевању опреме.

Избјеглице, према његовим ријечима, требало би ближе њиховој домовини да добију заштиту.

- Морамо учинити више на лицу мјеста и успоставити прихватне центре за избјеглице које бјеже од терора - поручио је Курц.

Нагласио је да је неопходно да избјеглице своје захтјеве за добијање азила постављају у тим прихватним центрима у земљама поријекла или сусједним државама.

- Тренутно немамо одрживи систем. Мушкарци се боре са кријумчарима ка Европи, а слабији жена и дјеца, као и рањени остају - указао је министар.

Он се заложио и за квоту за рапсодјелу избјеглица у ЕУ.

- Њемачка канцеларка Ангела Меркел је недавно још једном предузела кораке за бољу расподјелу, што у потпуности подржавам - казао је шеф аустријске дипломатије.

Он је свој приједлог упутио шефици европске дипломатије Федерики Могерини пред конференцију о Западном Балкану, која ће 27. августа бити одржана у Бечу.

- Потребна је спољнополитичка иницијатива ЕУ за борбу против узрока, прије свега, тероризма Исламске државе. ЕУ мора приказати већу активност и темпо - сматра Курц.

И аустријски вицеканцелар Рајнхолд Митерленер најављује да ће се залагати да се на спољним границама ЕУ створе безбједносне зоне и прихватни центри, што, како додаје, треба комбиновати са квотом за расподјелу избјеглица у државама Уније.