latinica  ћирилица
23/08/2015 |  12:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Романса "Анђелика" поново међу Србима

Издавачка кућа Чаробна књига први пут ће на српском језику објавити свих 13 књига популарног серијала "Анђелика" Ан и Сержа Голона, једном од најчитанијих историјских романси свих времена.

Када се крајем 1960-их појавила прва књига серијала "Анђелика" Ан и Сержа Голона у тврдом, прљаво розе повезу у издању ријечког "Отокара Кершованија", цијела тадашња Југославија била је одушевљена овом историјском романсом смјештеном у време Луја 14 и њеном главној јунакињом.

Од тада до данас, и поред бројних мање или мало више успјешних копија, "Анђелика" је једна од најчитанијих историјских романси свих времена. Она је и у Србији и даље један од најтраженијих серијала у библиотекама коме се враћају старије читатељке, а траже их млађе, заинтригиране "магијом" ове приче о Анђелики од Сансеа, грофици Пејрак, маркизи анђела.

Према ријечима власника Чаробне књиге, Борислава Пантића, биле су потребне двије-три године да се са сада већ времешном Ан Голон постигне договор о објављивању "Анђелике" и то интегралног текста који је одобрила сама ауторка, па чак и у "барокном" издању које је такође она одобрила.

То значи да ће они који се буду вратили "Анђелики" наићи на другачији текст - јер су уредници у прошлости прекрајали романе игноришући ауторку - док ће они који је први пут буду читали уживати у оригиналу.

Серијал "Анђелика" је прича о бурном животу насловне јунакиње, њеним љубавима, владавини како париским подземљем тако и двором (и срцем) краља Луја 14, њеним авантурама на Медитерану, одласку у Нови свијет, све потковано добро проученим историјским чињеницама што читаоцима пружа детаљну, узбудљиву и занимљиву историју Француске 17. вијека, али и Канаде.

Издавач Чаробна књига ће настојати, како је истакнуто, да нови наставак објави на свака три-четири мјесеца.