latinica  ћирилица
23/08/2015 |  12:47 | Аутор: ТАНЈУГ

У четвртак излази наставак "Миленијума"

Криминалистичка трилогија "Миленијум" идуће недјеље ће добити свој наставак, 11 година послије смрти аутора књига продатих у више од 80 милиона примерака.
Најновија књига из Миленијум трилогије "'Дјевојка у пауковој мрежи" - Фото: Screenshot/YouTube
Најновија књига из Миленијум трилогије "'Дјевојка у пауковој мрежи"Фото: Screenshot/YouTube

Трилер на 500 страница, овог пута из пера Давида Лагеркранца, такође Швеђанина, о хероини новог доба Лизбет Саландер имаће свјетску премијеру 27. августа.

Шведска издавачка кућа Нордстетс, која ће истовремено лансирати роман у 35 земаља, потрудила се да објављивање књиге буде мистериозно као и прича о Лизбет и новинару Микаелу Блумквисту - нико, осим преводилаца и издавача, роман није прочитао.

Издавач је навео да је настојао по сваку цијену да спријечи хакере да сазнају детаље из књиге.

Лагеркранц, који је и аутор биографије фудбалера Златрана Ибрахимовића, обавезао се да прије објављивања књиге не даје интервјуе. Радио је на компјутеру који није био повезан са интернетом, а примјерке за превод достављала је курирска служба.

Шведски писац Стиг Ларсон, аутор досадашња три дијела Миленијума, умро је од срчаног удара у 51. години, прије објављивања прве књиге.

Романи "Мушкарци који мрзе жене", "Дјевојчица која се играла ватром" и "Кула од карата" преведени су на тридесетак језика и адаптирани за филм.