latinica  ћирилица
23/08/2015 |  14:58 | Аутор: СРНА

Оцијењено 145 узорака меда из региона

У Брчком је данас завршено међународно оцјењивање органолептичких својстава меда, највеће у БиХ, на које је стигло 145 узорака из цијелог региона.

Захваљујући реномеу овог такмичења, узорке овогодишњег меда у Брчко су послали пчелари не само из БиХ, него и из источног дијела Хрватске, те из западне Србије, истакао је предсједник оцјењивачке комисије Милан Крамер.

- Оцјењивачи из региона утврђивали су пет параметара на шифрираним узорцима, и то бистрину, боју, укус, мирис и влажност, која се ове године креће између 13 и 16 процената, иако је према европским стандардима за ово подручје дозвољено чак и до 20 одсто - објаснио је Крамер, еминентни осјечки стручњак из ове области.

Према ријечима Вељка Живановића, предсједника брчанског удружења "Пчела", које је суорганизатор овог оцјењивања, највише је стигло узорака багремовог меда – 42, зарим шумског 34, ливадског 31, липе 10, док се остали узорци углавном односе на кестен, хељду и неке специфичне као што је мед од жестике.

Крамер је рекао да је због екстремно високе температуре и врелине које су владале током испаше, специфичност ове године то што је и дрвеће медило, како црногорица, тако и бјелогорица.

- Због недостатка влаге биљне ваши су нагризале петељке листа, тако да је из њега цурила медљика-сок. Оно што лисне ваши нису појеле, пчеле су покупиле и претвориле у веома квалитетан мед, богат разним минералима, а посебно жељезом - објаснио је Крамер.

Он је навео да је такав мед високо цијењен у земљема западне Европе, нарочито у Белгији, Холандији и Њемачкој.

Награде за најквалитетнији мед по категоријама биће додијељене пчеларима на Међународном сајму пчеларства и пчеларске опреме, 10. септембра у Брчком.