latinica  ћирилица
24/08/2015 |  09:17 | Аутор: Б92

Беч: Хеликоптерима против кријумчара људи

Министрица унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл - Лајтнер наредила је употребу полицијских хеликоптера у борби против кријумчара људима, преносе медији.

Број транспорта илегалаца је експлодирао, и само у једном мјесецу догодило се десет тешких саобраћајних несрећа у која су била умјешана возила кријумчара.

"Нажалост, чињеница је да број транспорта непрестано снажно расте. Само у јулу је полиција ухапсила 90 кријумчара и 5.400 илегалаца", прецизирала је Микл Лајтнер.

Она је оцијенила да је забринутост Аустријанаца оправдана и да због тога полиција покреће велику офанзиву против кријумчара људи - како је назвала "мафије".

Према њеним ријечима, 16 полицијских хеликоптера циљано ће "ловити" типична возила кријумчара надгледати од жељезничку пругу на истоку и југу земље.

"Посада ће пријављивати сумњива возила својим колегама на путу", указала је она и нагласила да ће истовремено бити појачане и патроле полиције на аутопутевима.

"Присуство полиције на транзитним путевима треба да буде масивно појачано", нагласла је Микл Лајтнер.

Даље је планирано проширење сарадње са полицијом у Мађарској и Италији.

Микл Лајтнер је указала да Аустрија тренутно не намјерава да употребљава дронове за надзор границе, јер је то прескупо и изискује превише особља.