latinica  ћирилица
24/08/2015 |  13:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркелова осудила нападе на азиланте

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и цијела влада у Берлину осуђују нападе на избјеглице на истоку Њемачке, рекао је портпарол владе Штефен Зајберт поводом догађаја од овог викенда у Хајденауу код Дрездена, гдје је у нападима десничара на полицију повријеђен најмање 31 полицајац.
Ангела Меркел - Фото: AP
Ангела МеркелФото: AP

"Нема оправдања за насиље", рекао је Зајберт. Он је додао да Њемачка неће допустити да избјеглице буду дочекане паролама мржње или да им, како је рекао, пријете "пијане галамџије".

Догађаје у Хајденауу осудио је и вицеканцелар Зигмар Габријел, који је данас тамо као први члан владе отпутовао. Габријел је захтијевао да се "типовима" који тамо праве неред не смије дати ни милиметар простора.

На реакцију савезне владе се, како коментаришу медији и грађани на друштвеним мрежема, дуго чекало.

Опуномоћеник Хришћанско-демократске уније за питања интеграције Џемиле Јусуф бранила је данас, међутим, Меркелову и владу и рекла да је погрешно пребацивати влади нечињење, а важно да се влада у том питању држи заједно.

Хајденау, идилични градићу поред Дрездена, постао је поприште сукоба расиста са полицијом, а током викенда су том граду демонстрирали су и љевичари, па су снаге безбједности поново морале да користе бибер-спреј и палице да би их развадили у тучи са десничарима.

Сукобе у Хајденауу и нападе на полицију осудили су многи њемачки политичари, а министар унутрашњих послова Томас де Мезијер је захтијевао да се да се насилници казне свим расположивим средствима правне државе, преносе њемачки медији.

Шеф владе Саксоније Станислав Тилић оштро осудио је оштро нападе десничара на полицију и сукобе у Хајденау и рекао да ће се свом снагом дјеловати против такве ситуације.

"То је људска мржња са ужасним насиљем против полицајаца и избјеглица... то није наша Саксонија", рекао је Тилих, а и министар унутрашњих послова Саксоније Маркус Улбиг је такође оштро критиковао испаде мржње према странцима и нападе на полицију у Хајденау, која сада у том граду, како јављају медији, обезбјеђује смјештај избјеглица.

Хајденау, градић са 16.000 становника, нашао се у ударним вијестима у медијима због напада неонациста на полицију и противљења смјештају око 600 азиланата у једној напуштеној хали прводавнице "Практитер" у том граду.

Демонстрације овог викенда организовала је Националдемократска партије (НПД), а медији преносе да су дијелом пијани десничари бацали флаше и кампење на полицију која је обезбјеђивала скуп. Више свједока из овог града у Саксонији говоре, како преносе медији, да се приликом демонстрација чуло "Њемачка Њемцима", "Странци напоље" и друге пароле мржње према странцима и да су "текле ријеке пива".

Када је ријеч о НПД, то је партије чију забрану су многи тражили.

Тој партији се пребацује непоштовање универзалних људских права, одбијање вишепартијског система, антисемитизам и расизам.Осим Тога, НПД је "отворила врата" и за " групе с насилним потенцијалом", кажу експерти.