latinica  ћирилица
24/08/2015 |  13:48 | Аутор: СРНА

Бан Ки Мун одао почаст жртвама исламиста

Генералани секретар УН Бан Ки Мун положио је вјенац испред сједишта УН у Абуџи, главном граду Нигерије, поводом обиљежавања четири године од напада припадника групе "Боко харам" на ово представништво, када су погинуле најмање 24 особе.
Бан Ки-Мун - Фото: AFP
Бан Ки-МунФото: AFP

- Данас се сјећамо својих сарадника и партнера који су страдали у овом нападу - изјавио је Бан Ки Мун и похвалио "изузетну храброст и одлучност" преживјелих.

Најмање 24 лица погинула су у нападу извршеном 26. августа 2014. године аутомобилом бомбом на зграду УН, у којој је боравило 400 људи. Одговорност за напад преузели су припадници радикалних исламиста из групе "Боко харам".

Бан Ки Мун је јуче допутовао у дводневну посјету Абуџи, гдје ће се данас сасати са предсједником Нигерије Мухамадуом Бухаријем.

Током ове посјете генерални секретар УН присуствоваће састанку у Министарству спољних послова на тему "Демократија, људска права и неутрализација екстремистичког насиља", а састаће се и са нигеријском пословном заједницом.

Ово је друга посјета Бан Ки Муна Нигерији од када је преузео функцију 2007. године. Прва његова посјета, у мају 2011. године, била је посвећена проблемима Либије и Јужног Судана.