latinica  ћирилица
24/08/2015 |  16:10 | Аутор: СРНА

ХР: Више није потребна овјерена сагласност родитеља за прелазак границе

Измјенама Закона о путним исправама хрватских држављана, које су ступиле на снагу, дјеца млађа од 14 година моћи ће путовати сама у иностранство, без до сада потребне овјерене сагласности родитеља или старатеља за такво путовање.

Руководилац службе за миграције у Управи за границу Министарства унутрашњих послова Хрватске Звонимир Врбљанин појаснио је да према Законику о шенгенским границама, који вриједи за цијело подручје ЕУ, не постоји ограничење када је ријеч о преласку границе дјеце.

"Тај Законик је изнад нашег законодавства. У најмању руку било би дискриминишуће да дјеца из Хрватске не могу сама у ЕУ док нам дјеца из ЕУ долазе сама на море", рекао је Врбљанин, преносе хрватски медији.

Он сматра да такве законске одредбе не угрожавају безбједност дјеце, нити иду на руку кријумчарима дјеце.

"Каква је гаранција до сада био овјерен папир? То је само папир, а јавни биљежник не овјерава истинитост написаног него само потпис", истакао је Врбљанин.

Он је додао да је и њему самом ненормално да дијете млађе од 14 година иде само преко границе, али додаје да су такви су случајеви ријетки.

"Схватљиво ми је да дјеца иду на неко међународно такмичење или школску екскурзију у пратњи професора. У том контексту, укидањем одредбе о потреби посједовања овјерене сагласности родитеља за прелазак границе родитељима смо помогли да уштеде новац", рекао је Врбљанин.