latinica  ћирилица
25/08/2015 |  08:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган званично сазвао изборе, вјероватни датум 1. новембар

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган званично је у понедјељак сазвао пријевремене изборе, како би прекинуо политички "ћорсокак", настао послије парламентарних избора у јуну.

Ердоганова одлука о пријевременим изборима услиједила је после састанка с предсједником парламента Исметом Јилмазом.
Иако тачан датум избора није званично објављен, предсједник је раније најавио да би гласање могло да буде одржано 1. новембра, пренио је АФП.

"У складу с Уставом, предсједник је одлучио да избори за турски парламент поново буду одржани", наводи се у саопштењу Предсједништва и додаје да је одлука донесена пошто је истекао крајњи рок за формирање владе од 45 дана.

Ердоган ће се данас састати с турским премијером Ахметом Давутоглуом, с којим ће разговарати о прелазној влади која ће Турску водити до избора.

Први пут у новијој историји Турске, странке нису успјеле да саставе владу, што је довело до понављања избора.

Изборе је и званично најавио турски премијер Ахмет Давутоглу, пошто његова владајућа Партија правде и развоја (АКП) није успјела да формира коалициону владу с опозицијом.

"У складу с Уставом, турски паламент ће расписати ванредне изборе", саопштило је турско Предсједништво, без детаља о датуму гласања, пренио је АФП.

Пошто до 23. августа влада није формирана, Ердоган мора да распусти Давутоглуову привремену владу и да позове све парламентарне странке на формирање новог привременог кабинета. То значи да би до одржавања пријевремених избора на јесен власт дијелиле све четири партије које су ушле у парламент у Анкари.

Давутоглу настоји да пронађе коалиционог партнера откако је АКП изгубила парламентарну већину на изборима у јуну, тако да први пут откако је дошла на власт 2002. године, не може да влада самостално.