latinica  ћирилица
25/08/2015 |  08:40 | Аутор: Независне

Наређено уништавање усјева ГМ соје у Српској

Усјеви генетички модификоване (ГМ) соје, који су прије неколико дана откривени на подручју Републике Српске, требало би да буду уништени наредних дана, потврдили су из Инспектората Српске.
Пољопривредник (илустрација) - Фото: nezavisne novine
Пољопривредник (илустрација)Фото: nezavisne novine

Према њиховим ријечима, инспектори су рјешењима наложили уништавање спорних усјева соје на седам парцела укупне површине 6,4 хектара, које ће бити извршено механичким путем.

"Рок за уништавање је седам дана од дана пријема рјешења, након чега ће инспектори извршити контроле извршења рјешења", казали су из Инспектората РС. Како су истакли, у свим откривеним случајевима произвођачи су изјавили да су користили меркантилну соју коју су набаљали на различите начине, а не у регистрованим продајним објектима, те је на тај начин утврђено да није ријеч о сјеменској соји која се легално прометује у пољопривредним апотекама.

"Независне" су прије неколико дана објавиле да су усјеви ГМ соје пронађени на неколико парцела у Републици Српској, иако је то законским прописима забрањено, и то на подручју Посавине и Семберије, што је досад први званично откривен случај у Српској.