latinica  ћирилица
25/08/2015 |  09:03 | Аутор: СРНА

Бан Ки Мун запрепашћен варварским нападима екстремиста у Палмири

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изјавио је да је запрепашћен извјештајима да су екстремисти "Исламске државе" уништили храм у древном сиријском граду Палмири и убили чувеног сиријског експерта за антику и археолога Каледа Асада.
Бан Ки-Мун - Фото: AFP
Бан Ки-МунФото: AFP

"Ови варварски напади терориста придружили су се дугачкој листи злочина почињених у посљедње четири године у Сирији против њеног народа и насљеђа", навео је Бан Ки Мун у саопштењу.

Генерални секретар УН позвао је владе свијета да се "уједине и неодложно дјелују да би се зауставиле ове терористичке активности", пренио је АФП.

Милитанти "Исламске државе" уништили су храм Бал Шамин, једну од најзначајнијих локација у древном сиријском граду Палмири.

Милитанти су прије седам дана одрубили главу Каледу Асаду, 82-годишњем научнику који је више од 50 година радио као главни кустос у Палмири. Он је провео мјесец дана у притвору, гдје је испитиван.

Прије него што је "Исламска држава" заузела овај град, сиријски званичници саопштили су да су премјестили неколико стотина статуа на безбједне локације из страха да ће их милитанти уништити.

Исламисти су у јуну уништили два древна светилишта у Палмири која нису била дио њених древних рушевина, али које су милитанти сматрали паганским и јеретичким.

Палмиру су џихадисти заузели крајем маја, послије чега се појавила информација да су град минирали, а у јулу да су уништили неколико древних споменика, укључујући на улазу у музеј статуу Лава древноарапске богиње Алат, стару око 2.000 година.

Према предању, Палмиру је основао библијски цар Соломон и један је од најбогатијих градова касне антике, у оази сиријске пустиње.

Рушевине које се протежу на три километра на списку су објеката свјетске културне баштине Унеска.