latinica  ћирилица
25/08/2015 |  09:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Масовна распродаја, паника тресе берзе

Акције на кинеским берзама отворене су и у уторак великим падом, послије масивних губитака на тој и већини свјетских берзи у понедјељак.

Шангајски композитни индекс је у јутарњој трговини биљежио пад од око пет процената, док су губици били и већи код кинеског мањег индекса шенжена, који је у паду око шест одсто.

Шангајски композитни индекс од 12. јуна, када је достигао врхунац вриједности, изгубио је чак 42 одсто.

Међутим, остала азијска тржишта су у плусу. Након што су трговачки дан почели у црвеном, главни индекси јапанске, аустралијске и берзе у Сеулу су у плусу.

Турбулентни берзански подаци у Азији слиједе након веома тешког “црног понедјељка“ за свјетске берзе. Амерички индекс Дау Џонс пао је јуче за 1.000 поена, односно скоро 10 одсто, за само четири минута по отварању берзе да би трговачки дана завршио у минусу око 5,5 одсто, односно са падом од скоро 600 поена.

Вриједност акција на кинеским берзама пада од средине јуна када су биле на врхунцу, због чега су власти покренуле широке интервенције у покушају да обуздају тај тренд, али ни најновије тржишне интервенције званичног Пекинга нису успјеле да поврате повјерење, преноси агенција АФП.

Готово 9-процентни пад акција у Кини потресао је глобална тржишта у понедјељак.

Поједине европске берзе су такође забиљежиле губитак изнад седам процената у поподневном трговању у понедјељак. Лондонски ФТСЕ 100 ослабио је 4,67 процената и на затварању је износио 5.898,87 бодова.

Париски КАК 40 је склизнуо за 5,35 одсто на крају дана, на 4.383,46 бодова, пошто је претходно био у губитку за више од осам процената. Франкфуртски ДАX 30 је пао 4,70 одсто, и завршио на 9.648,43 бодова, што је његов највећи процентуални пад од новембра 2011. године.

"Пратимо ситуацију у Кини врло помно. Међутим, негативне посљедице по њемачку привреду ће вјероватно бити ограничене", изјавио је портпарол владе највеће европске економије новинарима у Берлину.

Међу осталим европским тржиштима која су доживјела "црни понедјељак" с губитком изнад пет процената налазе се берза у Амстердаму, Бриселу, Милану, Мадриду и Ослу, чији је индекс завршио на најнижем нивоу за четири године.

Кризом погођена главна грчка берза ослабила је за више од 10 одсто, подлегавши такође негативном утицају распродаје акција у Кини, као и притисцима због политичке неизвјесности у Грчкој уочи ванредних избора који ће се вјероватно одржати сљедећег мјесеца.

Акције на берзи у Шангају су у понедјељак потонуле 8,49 одсто, што је највећи пад од фебруара 2007, а више од 800 акција достигло је дневни лимит пада од 10 одсто, наводи "Блумберг". Шенженски композитни индекс пао је 7,7 одсто на 1.882,46 поена. Акције нафтних гиганата ПетроЧајне и Синопека пале су 4,9 односно 8,94 одсто.