latinica  ћирилица
25/08/2015 |  10:25 | Аутор: Б92

Западни лидери не иду на параду у Пекинг

Кинеске власти објавиле су списак званичника који ће присуствовати војној паради у Пекингу, поводом 70. годишњице капитулације Јапана у Другом свјетском рату.
Проба војне параде у Пекингу - Фото: AP
Проба војне параде у ПекингуФото: AP

Француска и Италија послаће своје шефове дипломатије, док ће владе САД, Њемачке и Канаде бити представљене на нивоу амбасадора.

Једини предсједник из Европске уније биће шеф чешке државе Милош Земан, док ће бивши британски премијер Тони Блер доћи на параду у приватном својству.

На војном дефилеу биће присустно 24 предсједника држава и влада, међу којима предсједници Русије Владимир Путин, Јужне Кореје Парк Геун-хје, Јужне Африке Џејкоб Зума, као и генерални секретар УН Бан Ки Мун.

У Пекинг иде и предсједник Србије Томислав Николић, а у паради ће учествовати јединица гарде Војске Србије.

Кина је за 70. годишњицу јапанске капиталуције одлучила да 3. септембра организује велику војну параду, прву параду од 2009. године, с политичком поруком показивања своје војне силе, оцијенили су аналитичари.

На војној паради на Тргу Тјенанмен учествоваће око 12.000 војника са више од 500 возила и око 200 авиона.

Нико из Јапана неће бити на дефилеу, осим бившег премијера Томићија Мурајаме који се 1995. године извинио због злодјела Јапана у Другом свјетском рату.

Кинеске власти замјерају што се садашње власти у Јапану нису извиниле и у потпуности признале своја дјела.

Јапански премијер Шинзо Абе 14. августа је изразио "дубоко жаљење" због настрадалих током Другог свјетског рата и нагласио да је Јапан нанио "немјерљиву штету и патњу" невиним људима током тог сукоба, али није поновио извињења због поступака своје земље.