latinica  ћирилица
25/08/2015 |  11:39 | Аутор: СРНА

Мађарска тражи додатна средства од ЕУ за мигранте

Влада Мађарске затражила је данас додатна средства од ЕУ да би издржала највећу избјегличку кризу од Другог свјетског рата, изјавио је Јанош Лазар, шеф особља премијера Виктора Орбана.
Ограда  (Фото: Тони Бедалов) -
Ограда (Фото: Тони Бедалов)

"ЕУ дистрибуише средства за заштиту граница на понижавајући начин. Старе државе чланице узеле су новац од нових чланица", рекао је Лазар за данашње издање листа "Мађар хирлап".

Мађарска полиција јуче је регистровала 2.093 мигранта, што је највећи број у једном дану ове године.

Европска комисија обећала је скоро осам милиона евра помоћи и разне друге мјере за Мађарску, али Лазар сматра да је потребно више.

Он је прошле седмице изјавио да је "све више захтјева да се уђе и искористи систем ЕУ за азиланте" и да је "агресивност у порасту".

Мађарска је од почетка године регистровала више од 100.000 миграната, у поређењу са 43.000 током читаве 2014. године.

Лазар је средином августа изјавио да је Мађарској из фондова ЕУ за рјешавање проблема са миграцијама додијељено укупно само 61,5 милиона евра помоћи, што је назвао "смијешним новцем" јер су Грчка, Италија и Шпанија добиле по 450 до 500 милиона евра.

Мађарска је раније почела градњу ограде на граници са Србијом. Држава планира да подигне зид висине три метра у дужини од 175 километара, поред које ће патролирати нова гранична служба.