latinica  ћирилица
25/08/2015 |  12:26 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ: Оптужница за пореску утају и прање новца

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против држављанке БиХ и Хрватске Наде Весић и Зорана Јаворца из Бањалуке, који се терете за пореску утају око 315.000 КМ и прање новца у износу од 1,9 милиона КМ.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Весићева се терети да је као директор и лице овлаштено за заступање без ограничења у предузећу "Мир-трејд" Јаблан, у општини Лакташи, од 10. јануара до 13. маја 2005. године починила пореску утају у износу од око 315.000 КМ.

Тужилаштво терети Јаворца да је као директор и овлаштено лице предузећа "Зоки пром-екс" из Лакташа починио прање новца у износу од око 1,9 милиона КМ.

Према оптужници, они су сачињавали лажне наруџбенице, фактуре и отпремнице којима су неистинито приказивали промет, представљајући да је ријеч о трансакцијама ослобођеним пореза на промет.

У оптужници се наводи да је у намјери да се омогући утаја пореза на промет и прикривање стварног поријекла новца, сачињавана лажна књиговодствено-финансијска документација и то рачуни, отпремнице, наруџбенице са изјавом и фиктивне изјаве о компензацији, иако су оптужени били свјесни да између предузећа "Зоки пром-екс" и "Мир-трејд" није дошло до стварног промета.

Наведеним незаконитим радњама предузеће "Мир-трејд" је избјегло плаћање пореских обавеза на штету буџета БиХ у износу од 314.353 КМ, док је "Зоки пром-екс" путем више отворених трансакцијских рачуна код неколико банака, за већи број правних лица опрало новац у укупном износу од 1.910.617 КМ и тако угрозило заједнички економски простор БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

ПЕРО ЈУРИЋ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ

Одговорно лице предузећа "Тимберџек" из Гламоча Перо Јурић споразумно је признао кривицу за превару и пореску утају око 70.000 КМ.

Тужилац и оптужени су сагласни да му Суд БиХ, у складу са споразумом, изрекне условну казну затвора у трајању од једне године, која се неће извршити уколико оптужени у року од три године не почини ново кривично дјело.

Јурић је сагласан да у своје и у име предузећа "Тимберџек" у шест мјесечних рата исплати износ од 70.094 КМ, који представља противправну имовинску корист, те да његово неплаћање за собом повлачи опозив условне осуде.

Тужилац и оптужени су сагласни да се правном лицу "Тимберџек" изрекне казна престанка рада, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Потписивањем споразума оптужени се одриче права на суђење, те права на улагање жалбе на казну коју му на основу споразума изрекне Суд БиХ.

Споразум је прослијеђен Суду БиХ.