latinica  ћирилица
25/08/2015 |  12:31 | Аутор: СРНА

Уставноправна комисија парламента БиХ одбацила иницијативу Д. Бећировића

Уставноправна комисија парламента БиХ није подржала иницијативу посланика СДП-а Дениса Бећировића којом се тражи да Представнички дом разматра извјештај Савјета министара БиХ о посебним паралелним односима Републике Српске и Србије, са посебним освртом на поштивање суверенитета и територијалног интегритета БиХ.
Зграда Парламентарне скупштине БиХ - Фото: илустрација
Зграда Парламентарне скупштине БиХФото: илустрација

Према ријечима посланика СНСД-а Лазара Продановића, Бећировићева иницијатива не доприноси стабилности унутар БиХ, нити односима са сусједним државама.

Истичући да су специјалне паралелне везе Републике Српске и Србије уставна надлежност Српске, Продановић је рекао да је од Бећировића умјесто ове иницијативе очекивао да затражи одржавање заједничке сједнице Савјета министара БиХ и Владе Србије.

"Овакве активности непотребне су у Парламентарној скупштини БиХ и ничему не доприносе, о чему доказе имамо у претходним мјесецима", констатовао је Продановић.

Александра Пандуревић из СДС-а рекла је да би Бећировићеву иницијативу сматрала добронамјерном кад би уз њу ишла и информација Савјета министара БиХ зашто Федерација БиХ, која има право на то, нема паралелне везе са Хрватском, а посебно са Србијом, када се зна да само у Сарајеву 30 одсто становништва чине држављани Србије, поријеклом из Санџака.

Пандуревићева је нагласила да предложена иницијатива није у надлежности Савјета министара и заложила се за даље регионално повезивање.

Као непотребну, политички некоректну и суштински небитну Бећировићеву иницијативу оцијенио је Момчило Новаковић из НДП-а.

Говорећи у корист своје иницијативе Бећировић је рекао да она доприноси повјерењу, транспарентности и конкретним односима, на шта му је реплицирала Пандуревићева истичући да је у вези са специјалним паралелним односима Републике Српске и Србије све транспарентно и да се информације о томе могу наћи на сајту Владе Српске.

Против Бећировићеве иницијативе гласали су Продановић, Пандуревићева, Новаковић и Никола Ловриновић из ХДЗ-а БиХ, за су били Жељко Комшић из ДФ-а и Шефик Џаферовић из СДА, док је уздржан био Дамир Арнаут, посланик СББ-а.

Уставноправна комисија Представничког дома данас је утврдила да је Приједлог закона о допунама Закона о прекршајима, чији је предлагач Савјет министара БиХ, усаглашен са Уставом и правним системом БиХ, те подржала принципе предложеног закона.

Приједлогом закона о допунама Закона о прекршајима, који је утврђен на иницијативу Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, било би омогућено лицу против ког је издат прекршајни налог да плаћањем половине изречене новчане казне у року од осам дана од пријема прекршајног налога буде ослобођен плаћања друге половине казне.

Другом измјеном предвиђа се да у случајевима када се утврди да за прекршај индиректних пореза кажњени избјегне да плати новчану казну или мјеру наплате противвриједности робе изречене рјешењем суда, суд од УИО затражи провођење поступка принудне наплате.

Предложене одредбе, као се наводи у образложењу закона, од изузетног су значаја за прикупљање финансијских средстава која се уплаћују на Јединствени рачун за који је одговоран УИО.

У Републици Српској и ФБиХ од прошле године на снази је могућност плаћања половине казне у року од осам дана, што је дало добре резултате.

Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ скинут је са дневног реда због неприсуства представника ове институције.