latinica  ћирилица
25/08/2015 |  12:49 | Аутор: СРНА

"На граници БиХ нема навале избјеглица из афроазијских земаља"

Замјеник директора Службе за послове са странцима Изет Низам рекао је да тренутно на граници према БиХ нема навале избјеглица из афроазијских земаља, али не искључује могућност да се то може десити.
Изет Низам - Фото: Screenshot/YouTube
Изет НизамФото: Screenshot/YouTube

Низам је подсјетио да је већи број избјеглица из афроазијских земаља кренуо према западној Европи, а рута се креће из Грчке, преко Македоније и Србије.

"Ту се сада прави концентрација илегалних миграната и пошто је Мађарска почела да гради зид они ће, према нашим претпоставкама, кренути у два правца - један дио према Румунији, а други дио према БиХ", нагласио је он.

Према његовим ријечима, Служба за односе са странцима не жели ништа да препусти случају, већ превентивно ради на терену, сарађује са другим агенцијама, контролише стање и неће дозволити илегални улазак.

"Ми треба да се понашамо у складу са свим конвенцијама о заштити људских права и у том смислу радимо на терену, прије свега превентивно у смислу контроле граничног појаса од Бијељине до Требиња", навео је Низам.

Он је нагласио да се рад Службе за послове са странцима, прије свега, базира на профилисању свих оних који желе да муку избјеглица претворе у неку финансијску зараду и да од њих наплате како би их илегално пребацили у треће земље.

"Ми се против тога боримо и борићемо се до посљедњег атома снаге", напоменуо је он.

Низам је истакао да сада на територији Србије, према сазнањима Службе за послове са странцима, има око 90.000, а можда и више, избјеглица који се крећу ка ЕУ.

Он наглашава да се Служба за послове са странцима неће борити против миграција, него ће настојати да управља тим миграцијама и да их спречава.

"Ми ћемо се борити против тероризма који је могућ у овом аспекту преласка илегалних миграната јер увијек имате људи који желе да остваре неке своје радикалне циљеве", рекао је он.

Низам је додао да је БиХ са својим географским положајем веома интересантна за илегалне миграције јер се граничи са Хрватском, што је граница са ЕУ.

Да се не би десио сценарио као у Македонији, гдје је полиција користила и палице и топовске ударе, што је веома ружна слика која је отишла у свијет, Низам каже да Служба ради превентивно и БиХ не смије себи дозволити да се тако понаша.

"Ми треба да се понашамо у складу са свим конвенцијама о заштити људских права и у том смислу радимо на терену, прије свега, превентивно", истакао је он.