latinica  ћирилица
25/08/2015 |  13:46 | Аутор: СРНА

Сутра почиње "Јахорина филм фестивал"

Предсједник Свјетског удружења туристичких новинара и писаца у туризма Тижани Хадад, некадашњи министар туризма Туниса, свечано ће сутра на Палама отворити Девети Међународни фестивал документарног филма, туризма и екологије "Јахорина филм фестивал", потврдио је директор Фестивала Мирко Деспић.
Пале - Фото: илустрација
ПалеФото: илустрација

Након церемоније отварања ове традиционалне филмске манифестације, која почиње у 19.00 часова у сали Културног центра Пале, услиједиће пројекција документарног филма "Други сусрет" српског аутора Жељка Мирковића.

- Овај филм, који је освојио награду за најбољи документарни филм на Фестивалу "Борего спрингс" у Калифорнији, говори о сусрету официра југословенске војске Золтана Данија, који је приликом бомбардовања Србије оборио чувени авион Ф–117А, и америчког пилота Дејла Зелка, који је управљао такозваним невидљивим авионом - каже Деспић.

Он истиче да послије награде жирија на фестивалу у Загребу и награде за најбољи сценарио у Оклахоми, кандидатуре за Оскара за дугометражни документарни филм, пројекција у америчком Конгресу, Уједињеним нацијама, Колумбија универзитету, Универзитету у Њујорку и другим мјестима, овај филм наставља са својим интернационалним животом.

Према његовим ријечима, "Други сусрет" је прича о томе како је рат спојио два човјека. Један је био пилот "невидљивог" авиона Ф-117А, а други војник који га је оборио. Први сусрет је био на радару, а други 12 година касније у Америци.