latinica  ћирилица
25/08/2015 |  14:16 | Аутор: Б92

Пакистан: У сукобу војске и талибана 11 мртвих

Најмање пет војника и шест талибана страдало је у нападима на контролне пунктове пакистанске војске у области Вазиристан, изјавили су безбједносни званичници.

Пакистанска војска започела је у петак копнену офанзиву у шумовитим предјелима долине која представља границу између Сјеверног и Јужног Вазиристана.

Група милитаната је рано јутрос напала контролни пункт у области поред Шавала при чему је погинуло најмање три припадника обезбјеђења, преноси Ројтерс.

- Милитанти су у нападу користили тешко наоружање, укључујући ракетне пројектиле и митраљезе. Наше снаге су одговориле на напад, а тренутно провјеравамо број жртава милитаната - рекао је неименовани безбједносни званичник за Ројтерс.

Неколико сати касније, два припадника безбједносних снага, укључујући потпуковника, погинуле су у сукобу са милитантима у Шавал долини, а такође је страдало најмање шест екстремиста, навела је пакистанска војска у саопштењу.

Фракција пакистанских талибана, са којима се војска бори у Сјеверном Вазиристану од јуна прошле године, преузела је одговорност за оба напада, наводи Ројтерс.

- 'Нећемо дозволити да војска уђе у Шавал - изјавио је портпарол талибана Азам Тарик.

Шавалска офанзива је посљедња фаза војне операције у Вазиристану, у којој је досад страдало више од 2.700 екстремиста и која је довела до ослобађања највећег дијела Сјеверног Вазиристана.

Војска је саопштила да је у ваздушном нападу уништила милитантни камп за обуку и складиште муниције у Шавалу.

Пакистански талибани се од оснивања групе у Јужном Вазиристану 2007. године боре против војске, а њихов крајњи циљ је увођење строгог исламског шеријатског закона у Пакистану.