latinica  ћирилица
25/08/2015 |  14:18 | Аутор: СРНА

Поџић и Мектић о смјени Крунића

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Сифет Поџић изјавио је да ће од министра безбједности БиХ Драгана Мектића тражити образложење зашто је изненада повукао иницијативу за смјену предсједавајућег Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ Жике Крунића.
Сифет Поџић (фото: parlament.ba) -
Сифет Поџић (фото: parlament.ba)

"То ћемо урадити врло брзо", рекао је Поџић у Сарајеву.

Према његовим ријечима, Извјештај о раду Независног одбора није био прихваћен све до јуче, па чак ни на самој сједници Одбора.

Он је подсјетио да је члан Комисије Ханка Вајзовић на претходној сједници управо због тога, односно због нерада, предлагала смјену комплетног Независног одбора.

"Мислим да су оба захтјева за смјену Независног одбора била потпуно оправдана", рекао је Поџић.

Истичући да предмет у вези са нападом на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, 11. јула још није стигао на адресу Комисије, он је оцијенио да је, како је рекао, "све то што се дешавало у Сребреници мало пренадувано".

"Инсистираћу да се све то детаљније испита", најавио је Поџић.

Он сматра да је Мектић све ово вријеме показао изузетан приофесионализам.

"Ако се неке ствари буду политички или национално изједначавало или на неке људе бацала љага, мораћемо да испитамо ко је све примао какве информације, ко је био задужен, а ко одговоран, а не да овако `ад хок` оцјењујемо", рекао је Поџић.

МЕКТИЋ: ЗАХТЈЕВ ЗА СМЈЕНУ КРУНИЋА ПРИВРЕМЕНО ОДГОЂЕН

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да је из "чисто практичних разлога" привремено повукао своју иницијативу за разрјешење предсједника Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ Жике Крунића. "Ја сам привремено одустао од те иницијативе да не бих на неки негативан начин утицао на процес избора новог директора Агенције за истраге и заштиту Бих /Сипа/, јер нам је веома битно да у овом моменту добијемо нови менаџмент Сипе и да започнемо изуетно важне активности на плану борбе против организованог криминала и корупције у БиХ", рекао је Мектић.

Према његовим ријечима, у случају смјене предсједавајућег или неког од чланова Независног одбора може доћи до блокаде избора новог директора Сипе, за шта је данас расписан и објављен јавни конкурс.

Он је најавио да припрема цјеловиту информацију о раду и улози Независног одбора у оквиру полицијских агенција, након чега ће предложити "нека нова рјешења" с циљем отклањања могућности за било какве "политичке блокаде и политички утицај" на рад Одбора, као и агенција које проводе закон у БиХ.

Мектић је поновио да лично сматра да је Независни одбор "идеалан инструмент да политичке елите и структуре утичу и на кадровску политику и на разне друге ствари у оквиру полицијских агенција у БиХ".

"Независни одбор никада није гласао по појединачном принципу, већ је то искључиво било по неком политичком или националном принципу", додаје Мектић.

Он је потврдио да је искористио све механизме које је имао у својој надлежности када је у питању истрага о одговорности директора Дирекције за координацију полицијских тијела у БиХ Мирсада Вилића у вези са инцидентом у Поточарима када је 11. јула нападнут премијер Србије Александар Вучић.