latinica  ћирилица
25/08/2015 |  14:38 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска има шта да представи у области привреде и туризма

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, која ће данас отворити 10. сајам привреде и туризма у Дервенти, изјавила је да Република Српска, упркос кризи и поплавама које су је задесиле, има шта да представи у привреди и туризму Српске.
Премијерка Жељка Цвијановић на Сајму привреде у Дервенти - Фото: РТРС
Премијерка Жељка Цвијановић на Сајму привреде у ДервентиФото: РТРС

"Заједничким радом и залагањем републичка и општинске власти, свако у оквиру својих надлежности, настоји допринијети унапређењу пословања у Републици Српској и оснажењу привредних активности", рекла је Цвијановићева, уочи отварања сајма у Дервенти.

Нагласила је да "упркос изазовима са којима се сви сусрећемо, сајам привреде у Дервенти је међу важнијим догађајима у Српској, јер је у овој општини присутна највећа привредна активност и што је општина Дервента локална заједница са најмањом стопом незапослености у Српској и у БиХ".

"Дервента је добар примјер привредног опоравка и пословне иницијативе, а охрабрујуће је и то што се број пословних субјеката у Дервенти константно повећава", истакла је премијерка.

Навела је да је буџетска подршка овој општини у периоду од 2006. до 2014. године износила око 6,5 милиона КМ, од чега је нешто више од пет милиона КМ за подстицај извоза, односно субвенција за развој привреде.

Премијерка је нагласила да је за суфинансирања предузећа из области коже и обуће исплаћено око милион марака, а није изостала ни подршка привредницима за увођење ИСО стандарда и унапређење квалитета производње. Додала је да су знатна средстава издвојена и за запошљавање - 250.000 КМ, те да је буџетске подршке било и за остале намјене и области.

"Треба подсјетити да је у том периоду и за заштиту социјалних категорија у општини Дервета издвојено близу 700.000 КМ међу којима су субвенције за електричну енергију, помоћ при запошљавању...", навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Општина Дервента по вриједности оствареног извоза у 2014. години заузима водеће мјесто у регији Добој са 52 одсто, док предњачи и по вриједности оствареног извоза Српске гдје је учествовала са око 8,60 одсто.

Она је додала да велики удио у укупном извозу имају и стране фирме које успјешно послују на подручју општине, а долазе из Аустрије, Италије и Њемачке.

Сајам привреде и туризма у Дервенти одржава се под покровитељством Владе Републике Српске, Министарства трговине и туризма, Привредне коморе Републике Српске и начелника општине Дервента.

На више од 3.200 квадрата отвореног и затвореног сајамског простора представиће се више од 100 излагача.