latinica  ћирилица
25/08/2015 |  14:44 | Аутор: СРНА

Мајкић: Тешко власти која почиње смјенама у полицијским агенцијама

Члан Комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић разочарана је што се данас на сједници ове комисије није расправљало о захтјеву министра безбједности БиХ Драгана Мектића за смјену предсједавајућег Независног одбора Жике Крунића.

"Жао ми је што је та тачка скинута са дневног реда јер сам жељела да подсјетим на изјаву Џима Тилмана, представника ИЦИТАП-а који је био задужен за мониторинг рада полицијских агенција у БиХ, који је рекао `тешко оној власти која почиње смјеном у полицијским агенцијама`", рекла је Мајкићева.

Она сматра да је Мектић констатовао да се извршна власт у овом моменту исувише уплела у независно тијело парламента БиХ чији је задатак да ради у складу са законом и пословником.

"Жао ми је и што нисам била у прилици да Крунићу поставим нека питања, као човјеку који је био и судија и адвокат и има респектабилно искуство", додала је Мајкићева.

Она је истакла да је очито да је ово "невјероватна ствар" јер је Мектић могао и некога од парламентараца да замоли да поднесе исту инцијативу за Крунићеву смјену, а не да он то чини као представник извршне власти.

Према њеним ријечима, то је нонсенс или се "можда министар сада мало уплашио јер је прелетио". "Све су то лоше поруке из БиХ", оцијенила је Мајкићева.

Она је упозорила да безбједносне структуре не дају благовремене информације о свом раду него само пуким саопштавањем статистичких података "отаљавају" посао, па јавност убјеђују да "у БиХ цвјетају руже, нема криминала, не пријети опасност од имиграната..."

Грађани БиХ, напоменуоа је Мајкићева, данас нису могли добити информацију у каквом безбједносном окружењу живе.