latinica  ћирилица
25/08/2015 |  15:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Аеродром "Никола Тесла" по резултатима у свjетском врху

Помоћник министра за ваздушни саобраћај Зоран Илић изјавио је данас Тањугу да је Аеродром "Никола Тесла" прошле године по пословним резултатима био у свjетском врху, на 84. мjесту у свијету, и најавио да се ове године очекује да ће остварити промет од преко пет милиона путника и инвестирати 21 милион евра у проширење капацитета.

Аеродром "Никола Тесла" имао је прошле године убједљиво највећи раст у Европи и био међу водећим у свијету, нагласио је Илић, оцјењујући да се и у овој години очекује да ће Аеродром по пословању бити у европском и свјетском врху.

Илић је навео да је по пословним резултатима Београдски аеродром међу 100 најпрометнијих у свијету, тачније, на 84. мјесту и напоменуо да се међу 100 најпрометнијих налазе аеродроми у Бечу, Будимпешта, Букурешт и Атина, док остали у окружењу, као и онај у Софији који пропада ЕУ - немају тако добре резултате.

Повећање промета на Аеродрому прошле године износио је 31 одсто у односу на 2013. годину и тада је превезено  око 4,6 милиона путника, а ове године се до краја јесени или почетка зиме очекује да ће на Београдском аеродрому бити превезено пет милиона путника, казао је Илић.

Прошлу годину карактерише велики број обављених операција, када је у шпицу љетње сезоне забиљежен пораст саобраћаја од 40 одсто на дневном нивоу и таква ситуација је трајала до краја октобра прошле године, напоменуо је помоћник министра за ваздушни саобраћај.

Такво повећање саобраћаја, какав је прошле године имао Аеродром "Никола Тесла" представља озбиљан удар на прихватно - отпремне капацитете и аеродромске службе су све то успјешно обавиле, рекао је Илић и напоменуо да Аеродром проблеме рјешава на два колосјека.

Један је избор менаџмента који ће управљати даљим развојем, а други је израда новог планског акта који је у завршној фази, објаснио је Илић и најавио да Аеродром "Никола Тесла" планира нове инвестиције у укупном износу од 21 милион евра, крајем ове и почетком сљедеће године и та средства ће у цјелости Аеродром обезбједити из свог профита.

"Аеродром "Никола Тесла" је од своје добити у 2014. години држави уплатио 14 милиона евра, навео је Илић и напоменуо да је укупна добит Аеродрома за прошлу годину износила скоро 28 милиона евра