latinica  ћирилица
25/08/2015 |  15:41 | Аутор: СРНА

Потребна сједница СМ БиХ због ситуације са мигрантима

Ударна група за борбу против тероризма затражиће одржавање ванредне сједнице Савјета министара БиХ у вези са ситуацијом насталом приливом миграната у сусједне земље, те предузимање активности за заштиту безбједносне ситуације у БиХ - један је од закључака данашњег састанка Ударне групе, одржаном у Тужилаштву БиХ.
Сарајево - састанак Ударне групе - Фото: СРНА
Сарајево - састанак Ударне групеФото: СРНА

С обзиром на велики прилив миграната са подручја Блиског истока у сусједне земље, чланови Ударне групе разговарали су о потребним активностима да би била подигнута приправност и БиХ заштитила од евентуалног доласка на њено подручје лица која су у вези са терористичким групама, а које би могла злоупотријебити процес миграција избјеглица за кретање према земљама ЕУ.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да су чланови Ударне групе, иако тренутно не постоји опасност од прилива великог броја миграната, сагласни да се мора превентивно дјеловати и тражити рјешења могућих проблема, да у будућности не би била нарушена безбједносна ситуација у БиХ и безбједност свих грађана.

Замјеник директора Службе за послове са странцима Изет Низам упознао је учеснике састанка да БиХ има капацитете за смјештај највише 500 лица у оквиру капацитета ове службе, те да морају бити размотрене могућности смјештаја и контроле евентуалног уласка избјеглица у БиХ, о чему су мишљења и приједлоге могућих рјешења дали чланови Ударне групе у складу са надлежностима институција из којих долазе.

Институције БиХ већ су у контакту са институцијама у Србији са циљем предвиђања и отклањања могућих проблема.

Договарани су и приоритети дјеловања свих институција у оквиру Ударне групе, у правцу откривања и отклањања опасности од тероризма, као и процесуирања починилаца кривичних дјела која имају везе са тероризмом и терористичким активностима.

Разговарано је и о откривању, спречавању и процесуирању држављана БиХ који покушају да се прикључе страним паравојним формацијама које су у вези са терористичким групама, као и кривичном гоњењу држављана БиХ који учествују на страним ратиштима у Сирији и Ираку.

Тужилац из Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара упознао је чланове Ударне групе о активностима у протеклом периоду, те изрицању правоснажне пресуде за терористички напад у Бугојну за који су изречене дугогодишње затворске казне. Говорио је и о процесуирању и статусу предмета који се односе на незаконите одласке држављана БиХ на страна ратишта.

Овом састанку присуствовали су највиши функционери Тужилаштва БиХ, Сипе, Дирекције за координацију полицијских тијела, Граничне полиције БиХ, Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Службе за послове са странцима БиХ, Управе за индиректно опорезивање БиХ, МУП-а Републике Српске и Федералне управе полиције.