latinica  ћирилица
25/08/2015 |  16:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел најавила различите третмане избјеглица

Њемачка је прва европска земља која је суспендовала Даблински протокол из 1990. године, којим се избјеглице приморавају да траже азил у првој земљи у коју кроче.

Очекује се да Њемачка ове године прими чак 800.000 избјеглица, без обзира на то одакле су дошле. Сви покренути налози за протјеривање Сиријаца биће поништени.

Ипак, ово се односи само на досељенике из земаља у којима тренутно трају сукоби.

- Србија, Албанија и Косово нису земље у којима тренутно постоји грађански рат - нагласила је канцеларка Ангела Меркел.

Према њеним ријечима, Њемачка, као једна од економски најјачих земаља у ЕУ, може да поднесе велики терет, али не могу само три или четири земље ЕУ да преузму терет цијеле Уније. Зато канцеларка захтијева од осталих чланица да приме одређени број избјеглица.

Меркелова којој ових дана многи пребацују уздржаност у погледу избјеглица, посјетиће сутра Хајденау, идилични градић поред Дрездена, гдје су овог викенда демонстрирали десничари против смештаја азиланата. Канцеларка ће у том граду посјетити азилантски дом и избјеглице које обезбјеђује полиција.

Канцеларку ће пратити Станислав Тилић, шеф владе Саксоније и први Лужички Србин који се у политици винуо тако високо.

Хајденау је већ посјетио шеф Социјалдемократске партије и вицеканцелар Зигмар Габријел.

Медији пишу, да се на реакцију њемачке владе поводом десничарских напада у Хајденауу дуго чекало и подсјећају да је бивши канцелар Герхард Шредер прије више од деценију добио изборе, између осталог, и зато што је у гуменим чизмама до кољена тјешио народ погођен поплавама.

Сукобе у Хајденауу и нападе на полицију осудили су многи њемачки политичари, а министар унутрашњих послова Томас де Мезијер је захтијевао да се насилници казне свим расположивим средствима правне државе.

Тилић је, такође, оштро осудио нападе десничара и рекао да ће се свом снагом дјеловати против такве ситуације.

- То је људска мржња са ужасним насиљем против полицајаца и избјеглица...то није наша Саксонија - рекао је Тилић, .

Те демонстрације организовала је Националдемократска партије (НПД), а медији преносе да су дијелом пијани десничари бацали флаше и камење на полицију. Када је реч о НПД, то је партија чију забрану многи траже. Тој партији се пребацује непоштовање универзалних људских права, одбијање вишепартијског система, антисемитизам и расизам. Осим тога, НПД је "отворила врата" и за "групе с насилним потенцијалом", кажу експерти.