latinica  ћирилица
25/08/2015 |  17:00 | Аутор: СРНА

Потписан анекс споразума Владе са Келагом и Интеренергом

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и чланови управе компанија КИ-Келаг интернешнал, из Аустрије, и Интеренерго, из Словеније, потписали су Анекс споразума о сарадњи Владе Српске и тих компанија, којим се предвиђа продужење сарадње до 21. септембра 2017. године и реализација нових инвестиција у области обновљивих извора енергије вриједних више од 50 милиона евра.

Анексом споразума бити омогућен наставак успјешне сарадње Владе Српске и ових компанија у сегменту реализације пројеката из области енергетике заснованих на коришћењу обновљивих извора енергије, рекоа је министар.

- Захваљујући досадашњој успјешној сарадњи изграђене су двије мале ХЕ "Новаковићи" и "Запеће", укупно инсталисане снаге девет мегавата, у чију реализацију је инвестирано скоро 50 милиона КМ - рекао је Ђокић, и додао, да је у току изградња мале ХЕ "Медна" инсталисане снаге 4,9 мегавата, чија је укупна вриједност 41 милион КМ.

Ове активности, према његовим ријечима, уклапају се у енергетску политику Владе, а од посебног значаја је то што је у реализацију ових пројеката било укључено више од 100 домаћих предузећа и упослено више стотина радника у Српској.

Потписивању Анекса споразума присуствовала је и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.

Представници ових компанија захвалили су се потпредсједници Владе Сребренки Голић и министру Ђокићу за указано повјерење и практичну подршку коју ове компаније имају у Републици Српској.