latinica  ћирилица
25/08/2015 |  17:08 | Аутор: СРНА

Међународни фестивал витештва у Деспотовцу

У средњовјековном манастиру Манасија, код Деспотовца, поводом 600 година од изградње храма, вечерас ће бити отворен први Међународни фестивал витештва "Џаст аут" /Јуст Оут/, који ће трајати до четвртка, 27. августа, уз учешће витезова из 12 земаља.
Манастир Манисија Деспотовац - Фото: Wikipedia
Манастир Манисија ДеспотовацФото: Wikipedia

Фестивал ће вечерас свечано отворити предсједник Србије Томислав Николић, који је и покровитељ скупа, а за вечерас је најављено и присуство предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Већ од 19.00 часова предвиђен је долазак званица у Манасију, док од садржаја прве фестивалске вечери треба издвојити свечани дефиле представника 12 земаља учесница, који ће на коњу у одори деспота Стефана носити националне заставе, као и наступ монаха из манастира Шаолине из Кине.

На крају прве вечери предвиђено је уручење српског мача предсједнику Србије.

Учешће на Фестивалу у Манасији пријавили су витезови Француске, Русије, Украјине, Чешке, Бугарске, Словеније, Хрватске, Румуније, Мађарске и Србије, а специјални гости су монаси Шаолине, који ће и друге вечери имати спектакуларан наступ.

Витешки турнири планирани су за сриједу и четвртак, 26. и 27. августа.

У програму манифестације се наводи да је циљ да се "за три дана на што бољи начин аудиторијуму приближи средњовековна култура Србије, европских држава, као и да се промовишу вредности ове епохе".

Фестивал ће обиловати и бројним културним садржајима, планирана је изложба средњовјековних заната из доба деспота Стефана Лазаревића, а витезови ће у амбијенту здања дегустирати храну и пиће из средњовјековног периода.

Одржавање Фестивала организатори су најавили у градовима Поморавља и Ресаве.

Манасија је задужбина деспота Стефана Лазаревића, а грађена је 11 година - од 1407. до 1418. године.

У манастирској цркви "Света Тројица" налази се и гроб деспота Стефана Лазаревића.

ДОДИК: ПОДРШКА МАНАСТИРУ МАНАСИЈА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће вечерас на позив предсједника Србије Томислава Николића присуствовати Међународном витешком фестивалу "Деспот Стефан Лазаревић" у манастиру Манасија код Деспотовца како би дао подршку овом здању које ускоро обиљежава 600 година постојања.
"Значајан јубилеј - 600 година манастира Манасија свакако треба да окупи државни и вјерски врх", рекао је Додик Срни.

Предсједник Српске истиче да манастир Манасија, не само као вјерски, већ и као национални споменик, заслужује сву пажњу због вијекова постојања и свега онога што је представљао за тај крај Србије.

"То није било само вјерско, него и културно и образовно сједиште овог дијела Србије и несумњиво је оставило значај печат у култури и обликовању културе српског народа", рекао је Додик.

Он је истакао да је зато важно подржати то универзално српско здање и да Република Српска буде на том мјесту.

"Због тога сам и прихватио позив предсједника Србије Томислава Николића да се појавим на овом фестивалу", рекао је Додик.