latinica  ћирилица
25/08/2015 |  18:08 | Аутор: СРНА

Шаровић: Сутра први конвој са млијеком и млијечним производима за ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић најавио је да сутра креће извоз, односно први конвој са млијеком и млијечним производима из БиХ за Хрватску, односно ЕУ.
Млијеко - Фото: архив
МлијекоФото: архив

 "Тиме смо разувјерили све оне који нису вјеровали да смо спремни да сав посао урадимо за неликолико мјесеци. Очекујем прве испоруке из мљекаре у Козарској Дубици и вјероватно ће бити прилике да ово обиљежимо", рекао је Шаровић новинарима у Источном Сарајеву.

Шаровић наводи да је остварен напредак у вези са питањем извоза меса и месних прерађевина, посебно у Турску, као и успјех у обезбјеђивању квота које ће, како каже, омогућити обнову сточног фонда БиХ.

"То ће дићи на ноге неколико погона и стотине произвођача у Бијељини, Градишци, Бањалуци, као и константан рад аеродрома у Сарајеву и Бањалуци. Аеродром Бањалука опстаје због тога што смо обезбиједили да сваки дан има најмање два лета за Турску и на тај начин ћемо омогућити да наша ваздушна лука може да опстане", рекао је Шаровић.

Он каже да је задовољан спољнотрговинском размјеном коју је БиХ остварила у јулу јер је први пут од завршетка рата извоз премашио 800 милиона КМ.

"Први пут у послијератној историји имамо 800 милиона КМ извоза и покривеност увоза извозом са више од 60 одсто", рекао је Шаровић.