latinica  ћирилица
25/08/2015 |  19:01 | Аутор: СРНА

Цвијановићева отворила Сајам привреде и туризма (ФОТО)(ВИДЕО)

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је данас Сајам привреде и туризма "Дервента 2015" на којем учествује више од 100 излагача.

Цвијановићева је оцијенила да је сајам у Дервенти један од препознатљивијих привредних догађаја у Републици Српској.

"Овај сајам већ 10 година успјешно организују локалне власти, уз подршку и покровитељство Владе Републике Српске, односно Министарства трговине и туризма Српске, те уз ангажман Привредне коморе и свих привредника који су допринијели да овај сајам буде препознатљив", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да у општини Дервента има много добрих параметара у свим областима.

"У овој општини је најнижа стопа незапослености, не само у Републици Српској, него и у цијелој БиХ. Најнижи је и степен задужености ове локалне заједнице, а чињеница да од 6.000 запослених 45 одсто ради у прерађивачкој индустрији је за сваку похвалу", додала је Цвијановићева и напоменула да је Дервента данас модерна и успјешна локална заједница.

Премијерка је нагласила да јој је значајно да разговара са привредницима.

"Показало се на подручју Дервенте да се економска криза може превазићи, уколико постоје добре мјере, интервенција Владе Републике Српске и ангажман привредника. Охрабрена сам свим добрим показатељима у овој општини", каже Цвијановићева и напомиње да је веома важна добра синергија Владе Српске, локалних власти и привредника.

Она је подсјетила да је Влада Српске у протеклом периоду помогла општини Дервента.

"Од 2006. до 2014. године смо за подручје Дервенте издвојили 6,5 милиона КМ, а највише тих средстава око пет милиона КМ је утрошено у подстицај извоза, док је око милион КМ дат за подршку предузећима у области текстила и коже", прецизирала је Цвијановићева и навела да је 250.000 КМ утрошено за ново запошљавање и 750.000 КМ за социјално угрожене категорије.

Отворен Сајам привреде и туризма

Начелник општине Дервента Милорад Симић каже да се десет година успјешно организује Сајам привреде и туризма.

"Велико је задовољство што је данас овдје премијер Српске и што је препознала наша настојања да будемо успјешни. Радимо ваљано, имамо резултате у свим областима и сигурно је да ће тако бити и у наредном периоду", рекао је Симић.

Он је истакао да је задовољан стопом извоза и привредницима са подручја дервентске општине.

Директор копманије "Санино" Радован Пазуревић из Дервенте нагласио је да су услови за пословање у овој општини веома добри.

"Високо је разумијевање и координација локалне самоуправе и привредника, што је веома важно. У Дервенти имамо квалитетну радну снагу и веома смо привлачни за стране инвеститоре", наводи Пазуревић.

Отварању сајма присуствовали су министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, те представници локалних заједница.

Премијерка: Механизам координацијена усвојен на свим нивоима у БиХ

"Остала је још формална обавеза да преформулишемо одређене ствари, с обзиром на чињеницу да је ступио на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ", рекла је Цвијановићева у Дервенти.

Она је навела да је механизам координације прво усвојила Влада Републике Српске, па Савјет министара БиХ, а затим Влада Федерације БиХ.

Извршене обавезе према Добоју

Цвијановићева је изјавила да је Фонд солидарности извршио обавезу према граду Добоју, односно да је обезбијеђено шест милиона КМ за подршку привреди.

"Раније смо се договорили да направимо аранжман, према којем би, из Фонда солидарности било обезбијеђено шест милона КМ, а да локална заједница обезбиједи три милиона КМ за подршку привреди, односно субјектима који су били оштећени у поплавма", рекла је премијерка.

Она је истакла да Влада Српске није сачинила критеријуме ко ће да добије помоћ, те да је то остављено локалној заједници, која треба да заврши свој дио посла.