latinica  ћирилица
25/08/2015 |  19:43 | Аутор: СРНА

Побољшан положај националних мањина у БиХ

Власти у БиХ учиниле су напоре да побољшају положај националних мањина у посљедње двије године, иако је земља била суочена са економским проблемима и великим поплавама које су захватиле регион, наводи се у извјештају који је данас усвојио Савјет министара БиХ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Министарство за људска права и избјеглице БиХ задужено је да данас усвојени други извјештај БиХ о провођењу мјера и начела утврђених Европском повељом о регионалним или мањинским језицима достави Секретаријату Савјета Европе за Европску повељу о регионалним или мањинским језицима.

Припадници националних мањина у БиХ су, углавном, инкорпорирани у друштвену заједницу и њима се не ускраћују права дефинисана Европском повељом о регионалним или мањинским језицима.

У изјвештају се констатује и да су медији показали отвореност за програме националних мањина. Указано је и на изражен проблем финансирања културних и других активности мањина, посебно у општинама с мањим буџетима.

Савјет министара БиХ је, на приједлог Министарства правде БиХ, донио одлуку о измјени одлуке о успостављању Надзорног тијела за праћење провођења Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина.

Одлуком је за представника Надзорног тијела испред ВСТС именован Милан Тегелтија умјесто досадашњег члана Милорада Новковића, у име Министарства безбједности БиХ Лејла Чопељ умјесто Анера Хаџимахмутовића и у име Министарства финансија Републике Српске Жарко Лучић умјесто Дајане Ступар.

Савјет министара је, на приједлог предсједавајућег Дениса Звиздића, донио рјешење о именовању Драгана Ћузулана за координатора за реформу јавне управе при кабинету предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Министри су данас, на приједлог Министарства безбједности БиХ, донијели одлуку о утврђивању оправданих разлога хуманитарне природе за продужење привременог боравка држављанима Сирије. Том одлуком се на период до годину дана може продужити привремени боравак сиријским држављанима у БиХ, одобрен на основу истоимене одлуке донесене у августу прошле године.