latinica  ћирилица
25/08/2015 |  19:57 | Аутор: СРНА

Фестивал шљиве у Угљевику: Најбоља ракија из Горњег Забрђа

Побједник Четвртог фестивала шљиве и воћних ракија, који је одржан у Угљевику, је ракија шљивовица Рајка Станковића из Горњег Забрђа у угљевичкој општини, која је проглашена за најбољу међу укупно 74 узорка.
Угљевик - Фестивал шљиве - Фото: СРНА
Угљевик - Фестивал шљивеФото: СРНА

 Стручни жири је најбољој ракији, која датира из 1991. године и садржи 45 одсто алкохола, дао оцјену 18,40.

Међу правним лицима, најбоље оцијењени узорак из категорије шљивовица је ракија произвођача "РБ глобал" из Србије са просјечном оцјеном 18,22, док је грожђана ракија истог произвођача побједник и у категорији остале воћне ракије с просјечном оцјеном 18,40.

Крушковача ракија Миладина Милошевића из Тутњевца код Угљевика побједник је категорије остале воћне ракије физичких лица, добивши оцјену 18,03.

Награде и признања награђенима је уручио предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић, који је свечано затворио Четврти интернационални фестивал шљиве и воћних ракија ријечима захвалности свим учесницима, гостима као и организаторима.

"Овај фестивал прерастао је у традицју, а општина Угљевик ће и у наредном периоду стимулисати пољопривреднике и прерађивачке капацитете", рекао је Симић.

Другог фестивалског дана одржан је састанак излагача, произвођача ракије са хотелијерима, угоститељима и представницима трговинских центара, одржан је и округли сто о теми "Заштита географског поријекла и идентитета домаћих ракија и меда".

Посјетиоци су могли да виде и изложбу меда и пчеларских производа, да присуствују предавању професора Нинослава Никићевића о теми "Мане јаких алкохолних пића и њихово отклањање", те презентацији и демонстрацији сушења воћа у мини-сушарама.

Одржано је и надметање у здравицама, након чега је уз богат културно-умјетнички програм штанд Мјесне заједнице Ново Насеље проглашен за најбоље уређени.

Милорад Јовичић, директор Агенције за мала и средња предузећа општине Угљевик, која је организатор манифестације, оцијенио је веома успјешним овогодишњи сајам.

"Сајам је у потпуности испунио очекивања у односу на све претходне године. Сви узорци који су предати на оцјењивање су задовољили квалитет, а посебно задовољство је да је управо најбоље оцијењена ракија из Угљевика", рекао је Јовичић.