latinica  ћирилица
25/08/2015 |  20:11 | Аутор: РТРС

Млијеко из БиХ сутра на тржишту ЕУ (ВИДЕО)

Од сутра ће домаћим мљекарима бити отворене границе Европске уније. Мљекари, иако свјесни да мјесто на захтјевном европском тржишту није лако освојити, оптимистични да ће од извоза у Унију имати користи.
Млијеко на полицама трговина (илустрација) -
Млијеко на полицама трговина (илустрација)

И мљекари из Прњавора, општине познате по бројним говедарским фармама, од пласмана у Европску унију много очекују. Фарма Драгана Јокића из Велике Илове код Прњавора једна је од првих у Републици Српској која је добила рјешење Министарства пољопривреде за извоз млијека у Европску унију. Фарма има 120 грла и дневно производи око 1500 литара млијека. Ипак, како Јокић истиче, бити конкурентан на тржишту Европске уније није лак задатак.

 У Удружењу мљекара Републике Српске истичу да је главни циљ достићи извоз од прије двије године када је на тржиште Европе одлазило 50 000 литара млијека дневно. То ће бити изазов, поручују у Удружењу, с обзиром на то да су високе температуре и суша смањиле производњу млијека.

 У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде поручују- за мљекаре су много учинили. Кажу подстицај од 30 пфенига по литру нема ни један производјач у региону.

 Република Српска има већу производњу него потрошњу млијека, па је ресорни министар најавио да подршка неће изостати, док се мљекари надају још бољим подстицајима.