latinica  ћирилица
25/08/2015 |  22:02 | Аутор: Б92

ФИНА: Рађен два пута био позитиван на допинг

Међународна федерација пливачких спортова у образложењу четворогодишње суспензије Николи Рађену објавила је да је он два пута био позитиван на кокаин.

Рађену је у понедјељак изречена четворогодишња суспензија из ватерпола јер је пао на допинг тесту послије утакмице између Шпаније и Србије у Мадриду.

Тај дуел одигран је 17. фебруара, а према извјештају владајућег тијела свјетског ватерпола, српски ватерполиста је био позитиван на кокаин и током теста који је обављен 15. априла.

Рађен је почетком маја провизорно суспендован када су објављени резултати теста, а коначна одлука донијета је два и по мјесеца касније и српски ватерполиста има рок од 21 дана да поднесе жалбу.

Српски ватерполиста је у првом обраћању јавности пошто му је потврђена суспензија истакао да ФИНА није у обзир узела чињеницу да се посљедњих мјесеци ангажовао и укључио у активности Антидопинг агенције Србије. Међутим, у саопштењу ФИНА и образложењу суспензије истиче се управо супротно, тачније, да је све то узето у обзир, али да то не повлачи са собом смањење казне.

"Комисија је узела у обзир да је спортиста предузео кораке да јавно призна свој антидопинг прекршај и изгледа да је вољан да свој случај искористи да би млади и други спортисти научили нешто из тога. Комисија за допинг ФИНА може само да охрабри спортисту да на сваки могући начин информише младе и искусне спортисте о предностима чистог спорта и здравим и одговорним навикама да би избјегли кршење антидопинг правила. Међутим, то Комисији не даје могућност смањења казне која слиједи по правилима, пошто у прописима јасно стоји у каквим околностима то може да буде учињено", стоји у саопштењу ФИНА.

ФИНА је такође додала да би смањење казне Рађену било могуће у случају да је открио неки други случај кршења антидопинг правила.

Уз све то, ФИНА је нагласила да је то што је Рађен два пута пао на допинг тесту могло да се окарактерише као два одвојена случаја. Ипак, на крају је одлучено да све буде заведено као његов први прекршај и да му по правилима сљедује четворогодишња суспензија.