latinica  ћирилица
26/08/2015 |  19:27 | Аутор: РТС

Ђоковић постао Уницефов глобални амбасадор добре воље

Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић од данас је Уницефов глобални амбасадор добре воље.
Новак Ђоковић - Фото: B92
Новак ЂоковићФото: B92

"Новак Ђоковић је истински шампион за сву дјецу свијета. Показао је да снажан глас и снажно дјеловање могу да унаприједе положај дјеце, посебно оне најмлађе", рекла је замјеница извршног директора Уницефа Јока Брант, на церемонији именовања, наводи се у саопштењу Ђоковићевог пи-ар тима.

Први рекет свијета је, док је био национални амбасадор Уницефа у Србији, као и кроз рад своје фондације, указивао на запостављену дјецу и њихове заједнице.

"Новак се 2011. године први пут придружио тиму Уницефа, када је постао национални амбасадор у Србији. Од тада пружа несебичну подршку за унапређење живота дјеце, посебно оне најмаргинализованије, и посебно се фокусира на значај образовања и развоја у раном дјетињству како би се дјеци омогућио најбољи почетак живота. Препознајући његову искрену посвећености правима дјетета, Уницеф га је позвао да постане глобални амбасадор добре воље", стоји у саопштењу.

Ђоковић је већ направио позитиван помак у животима многе дјеце, не само као моћан узор, већ и као велики заговарач њихових права. У улози националног амбасадора Уницефа, посјећивао је предшколске установе у Србији да би се увјерио колико је учење у раној доби значајно. Његова подршка, као и подршка Фондације "Новак Ђоковић", помогли су да се успоставе флексибилнији, квалитетнији и инклузивни предшколски образовни програм за неку од најугроженије дјеце у Србији.

"Част ми је што сам постао амбасадор добре воље за Уницеф, и што ћу наставити да браним и подржавам права дјетета и моћи да помогнем да се свакој дјевојчици и сваком дјечаку омогући нега и оптималан развој у раном дјетињству", рекао је српски спортиста.

Ђоковић је навео и да су ране године живота од кључног значаја.

"Када су у најранијој доби добро његована и када се о њима добро брине, дјеца имају веће шансе да преживе, здраво одрастају и мање се разбољевају, да развијају своје мисаоне, језичке, емоционалне и социјалне вјештине, и постану продуктивни и успјешни грађани у друштву. Одлучан сам да помогнем Уницефу у пружању квалитетне бриге за рани развој дјеце, посебно оне најугроженије, како би изградили свјетлију будућност за себе, своје породице и заједнице", додао је Ђоковић.

Новак је подржавао унапређење квалитетног предшколског програма у Србији. Његова фондација је финансирала Уницефов иновативни програм за услуге породичног сарадника, који има за циљ повезивање породица. Програм је као веома успјешан сада интегрисан у систем дечје заштите у Србији. Током поплава које су задесиле Балкан 2014. године, Новак је дао донацију Уницефу за пружање помоћи у ванредној ситуацији. Заједно са компанијом УНИКЛО, једним од његових главних спонзора, помогао је да се иницијатива "Школе у Азији" подржи у Бангладешу, Кини и Филипинима, и истовремено да се реализују пројекти социјалне инклузије и смањења сиромаштва у Србији.

"Одлучан сам да помогнем Уницефу у пружању квалитетне бриге за рани развој дјеце, посебно оне најугроженије, како би изградили свјетлију будућност за себе, своје породице и заједнице", додао је.

Новак је данас потписао и Меморандум о разумјевању између Свјетске банке и Фондације "Новак Ђоковић", утврђујући на који начин ове двије институције могу да постану ближи партнери у промовисању развоја дјеце у раном узрасту. Уницеф и Фондација су успоставили блиску сарадњу на пољу пружања услуга у раном дјетињству за сваку породицу са дјецом у Србији, тако да ће додатна средства Банке омогућити да се лакше досегну најугроженија дјеца широм свијета.

Новак Ђоковић се придружио тиму претходних и садашњих Уницефових амбасадора добре воље, међу којима су и Дени Кеј, Одри Хепберн, Дејвид Бекам, Хари Белафонте, Орландо Блум, Кејти Пери, Роџер Мур, Шакира, Максим Венгеров, Серена Вилијамс, и други.