latinica  ћирилица
27/08/2015 |  19:22 | Аутор: РТРС

Подигнута оптужница против Орића (ВИДЕО)

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против ратног команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића, због ратних злочина.

У истом кривичном предмету, Тужилаштво БиХ ће упутити захтјев Швајцарској за изручење Елфете Весели. Орића и Мухића Тужилаштво терети за ратни злочин против ратних заробљеника, односно за убиство тројице српских заробљеника 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњеарц. И док Орићев адвокат Васвија Видовић тврди да је њен брањеник за ова кривична дјела ослобођен пред Хашким трибуналом, из Тужилаштва биХ не саопштавају детаље. Елфета Весели оптужена је за убиство дјечака српске националности.

За породице српских жртава из Братунца и Сребренице, оптужница против Орића и његових сарадника чини се као још једна фарса правосуђа БИХ. Штуре информације Тужилаштва БиХ према којима се ратном господару Сребренице и Братунца и његовом саборцу, на душу стављају тек три српске жртве без имена, од најмање 636 колико их је обухваћено само једном од шест кривичних пријава против Орића, довољан су разлог за сумњу породица и сабораца убијених Срба у правдољубиве намјере бх. тужилаштва.

Само у Залазју, и то на Петровдан 1992. године, војници под Орићевом директном командом убили су девет српских цивила. Међу њима и судију Слободана Илића којег је према свједочењима, чак и Орићевих бивших сабораца, ликвидирао лично њихов командант. Да ли је Слободаново име, једно од три, у оптужници поменуте српске жртве, Тужилаштво не открива. А породица Илић 20 година на правду чека.

Правду тражи и болом скрхана мајка Славка Матић. Сузе се окамениле за кћеркама Снежаном и Горданом и супругом Радивојем. Преживјела је, свједочи, само због тога што се у селу Бјеловац није затекла током крвавог пира. И у том селу, као и у преосталих више од 50 у сребреничко-братуначкој котлини, сви који су се затекли током напада Орићевих јединица, остали су на мртвој стражи.

Пакао о Петровдану, Видовдану, Ђурђевдану, о Божићу у Кравицама, три и по године убијања Срба на овом подручју под командом и у режији Насера Орића. Више од 3.200 убијених Срба, најмање 41 осумљичени убица предвођен Орићем, бројне изјава свједока, материјални докази и шест гогодина наводна истрага Тужилаштва БиХ. Епилог свега - хапшењем Орића у Швајцарској - изнуђена оптужница са три имена.

Насер Орић, крајем јуна са лисицама на рукама из Швајцарске је испоручен БиХ, и који сат касније пуштен на слободу уз мјере ограниченог кретања. Незванично, данас су му предочене радње које се у штурој оптужници наводе. Његаов саборац Сабахудин Мухић уједно и саизвршилац, незванично једног убиства. Елфета Весели звана Хосовка, према изјавама свједока, убица је  Слободана Стојановића (12) из Каменице. А шта је са осталим жртвама, злочинима и злочинцима, питају породице. Да ли ће поново чекати 20 година, и неко ново хапшење ван граница БиХ да би била написана још која оптужница?