latinica  ћирилица
28/08/2015 |  08:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија: У напуштеном камиону пронађен 71 леш

У камиону хладањачи, који су кријумчари користили за пребацивање илегалаца, који је у Аустрији контролисан јуче, након дужег стајања на аутопуту А 4 код мјеста Парндорф, пронађено је 71 тијело.
Аустрија: Камион са тијелима мртвих избјеглица - Фото: AP
Аустрија: Камион са тијелима мртвих избјеглицаФото: AP

Према информацијама из Министарства унутрашњих послова, на које се позива бечки дневник "Кронен цајтунг", жртве су биле одрасле особе и није било дјеце.

Камион је у четвртак остављен у зауставној траци на аутопуту А4. Службеници компаније "Асфинаг", који раде на одржавању путева, пријавили су полицији да једно возило дуже стоји у зауставној траци на аутопуту, па су чувари реда пошли у контролу.

Приликом отварања камиона откривен је велики број људских тијела, избјеглица које су се угушиле током вожње.

Трагови унутрашњости камиона показују да су жртве покушавале да отворе врата, али да им то није успјело. Тако је у кабини, на страни сувозача, пронађена пукотина, коју су избјеглице направиле у покушају да се избаве из камиона.

Камион је био у власништву једног словачког прерађивача меса, чији је власник чешки министар финансија и вицепремијер Андреј Бабиш, иначе по националности Словак, али га је, према доступним подацима, један Румун легално откупио и пријавио у Мађарској, у граду Кечкемет, па је имао мађарске таблице.

Аустријска полиција, заједно са колегама из Мађарске, трага за кријумчарем који је возио камион и побјегао са лица мјеста.

Како преносе медији, траг води у Мађарску.

Министарство унутрашњих послова поручује да неће трагати само за кријумчаром, већ и за особама које стоје иза њега, јер се претпоставља да се ради о организованој банди кријумчара, чији шефови се налазе у Румунији.

У Аустрији, као и широм Европе, ова трагедија је потресла јавност, а поједини политичари говорили су чак и о масовном убиству, те је затражено да се појача борба против кријумчара људи.