latinica  ћирилица
28/08/2015 |  10:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Ухапшене три особе због кријумчарења страдалих избјеглица

Полиција је ухапсила кријумчаре људи који су криви за смрт 71 избјеглице, чија тијела су нађена јуче у камиону хладњачи на аутопуту код аустријског места Парндорф.
Камион са страдалим мигрантима - Фото: AP
Камион са страдалим мигрантимаФото: AP

Бечки дневник "Кронен цајтунг" наводи да је опсежна полицијска акција, у сарадњи са мађарском полицијом, довела до хапшења три особе у Мађарској.

Према резултатима истраге, хладњача од 7,5 тона је у раним јутарњим сатима у сриједу кренула из Будимпеште, а око девет сати прије подне била је на мађарско-аустријској граници, коју је прешла тек током ноћи.

У четвртак рано ујутро, између пет и шест сати, камион је остављен у зауставној траци на аутопуту А4 код аустријског мјеста Парндорф. У камиону, који су кријумчари користили за пребацивање илегалаца, који је контролисан након дужег стајања у засутавној траци аутопута код места Парндорф, пронађено је 71 тијело.

Према информацијама из Министарства унутрашњих послова, настрадале избјеглице су одрасле особе, мушкарци и жене, а према посљедњим информација и четворо дјеце.

Камион је у четвртак остављен у зауставној траци на аутопуту А4. Службеници компаније "Асфинаг", који раде на одржавању путева, пријавили су полицији да једно возило дуже стоји у зауставној траци на аутопуту, па су чувари реда пошли у контролу.
Приликом отварања камиона откривен је велики број људских тијела, избјеглица које су се угушиле током вожње.

Трагови у унутрашњости камиона показују да су жртве покушавале да отворе врата, али да им то није успјело. Тако је у кабини, на страни сувозача, пронађена пукотина, коју су избјеглице направиле у покушају да се избаве из камиона.

Камион је био у власништву једног словачког прерађивача меса, чији је власник чешки министар финансија и вицепремијер Андреј Бабиш, иначе по националности Словак, али га је, према доступним подацима, један Румун легално откупио и пријавио у Мађарској, у граду Кечкемет, па је имао мађарске таблице.

Министарство унутрашњих послова поручило је да неће трагати само за кријумчаром, већ и за особама које стоје иза њега, јер се претпоставља да се ради о организованој банди кријумчара, чији шефови се налазе у Румунији.

У Аустрији, као и широм Европе, ова трагедија је потресла јавност, а поједини политичари говорили су чак и о масовном убиству, те је затражено да се појача борба против кријумчара људи.